Sernik amaretto z wiśniami


Zdjęcie - Sernik amaretto z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tak dawno nie jadłam sernika, że mój sernikowy głód w końcu stał się nie do zniesienia. A gdy w sklepie wybierałam ser, czułam wręcz w ustach smak tego ciasta. Pierwszą myślą było upieczenie sernika z wiśniami. Tylko jak?? dodać owoce do masy serowej? ułożyć na wierzchu? Gdy kupowałam wiśnie, przyszło mi do głowy zrobienie z nich frużeliny. Tak! To będzie sernik z frużeliną wiśniową. Pozostało jeszcze pomyśleć nad smakiem samego sernika. Najpierw miał być klasyczny waniliowy. Po chwili jednak zdanie zmieniłam, gdyż wiśnie świetnie się komponują z migdałami. I tak oto powstał pomysł na sernik o smaku amaretto z frużeliną wiśniową.
Pyszny jest, tzn. był, powiadam Wam, p-y-s-z-n-y!

Składniki:
na spód:
150g herbatników lub ciastek pełnoziarnistych
60g masła
1 kopiasta łyżka kakao

Herbatniki zmiksować w malakserze, wsypać kakao i wlać rozpuszczone masło. Krótko zmiksować do uzyskania piaskowej konsystencji.
Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem, wysypać herbatniki, wyrównać i ugnieść. Spód schłodzić przez 20 minut, a następnie wstawić do piekarnika i podpiec ok 10 minut w temp. 170stC. Ostudzić.

masa serowa:
900g serka śmietankowego (u mnie o zawartości tłuszczu 24%)

3 jajka

1 szklanka cukru

2łyżki budyniu śmietankowego

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

2 łyżki likieru amaretto

50g ciasteczek amaretti

Jajka zmiksować z cukrem (nie ubijać), dodać serek, budyń, ekstrakt oraz likier, zmiksować krótko na gładką masę. Na ciasteczkowy spód wylać 1/3 masy serowej, dookoła brzegu wyłożyć ciasteczka, zalać resztą masy. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wrzącą wodą. Na środkowej półce postawić tortownicę z sernikiem, piec przez 10 minut w temp. 180stC, następnie zmniejszyć temperaturę do 150st.C i piec przez 50 minut (masa na środku powinna być ścięta). Po upieczeniu drzwiczki piekarnika lekko uchylić, studzić sernik przez godzinę, następnie wyjąc z piekarnika, a po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki na kilka(naście) godzin.

frużelina wiśniowa:
300g wiśni (najlepiej deserowych, nie sokowych), waga po wydrylowaniu
1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny (z lekką górką)
2 łyżki cukru
Żelatynę zalać 50ml wody, odstawić na ok 10 minut. Wiśnie zasypać cukrem, podgrzewać aż cukier się rozpuści, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 50ml wody, wlać do wiśni, ciągle mieszając zagotować i gotować przez chwilę, żeby pozbyć się mączystego posmaku. Zdjąć z ognia, do gorących wisien dodać żelatynę, wymieszać, żeby żelatyna się rozpuściła. Frużelinę ostudzić. Gdy sernik całkowicie ostygnie, wyłożyć frużelinę, schłodzić w lodówce, żeby frużelina stężała. Uwaga: Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową (co najmniej 2 godziny przed pieczeniem należy wyjąć je z lodówki). Składniki na masę serową nie należy zbyt długo ubijać, gdyż zbyt napowietrzona masa mocniej opada po upieczeniu. Zdjęcie - Sernik amaretto z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik amaretto z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik z białą czekoladą i owocami

Sernik z białą czekoladą i owo…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Czekoladowy sernik bez pieczenia
3

Czekoladowy sernik bez pieczen…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Czekoladowe ciasteczka owsiane - fit, pyszne

Czekoladowe ciasteczka owsiane…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto malinowa pianka
1

Ciasto malinowa pianka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto czekoladowe z burakiem - mega

Ciasto czekoladowe z burakiem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Mus czekoladowy z solonym karmelem

Mus czekoladowy z solonym karm…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Ciasto delicja z jabłkami i serem

Ciasto delicja z jabłkami i se…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka z kremem cytrynowym
1

Babka z kremem cytrynowym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Udka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym
1

Udka zapiekane w sosie pomidor…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sernik wiśniowy z bezami
1

Sernik wiśniowy z bezami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Babka herbaciana
1

Babka herbaciana

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasteczka super trawienne

Ciasteczka super trawienne

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com