Placuszki drobiowe

Placuszki drobiowe

Pyszne placuszki z mięsem z piersi kurczaka, porem, szczypiorkiem i przyprawami to fajna alternatywa dla zwykłych kotletów drobiowych, polecam :)

Zdjęcie - Placuszki drobiowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok. 4 porcje: (Inspiracja: "Danka pichci")
  • ok. 600 g mięsa z piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 0,5 białej części średniego pora
  • pęczek szczypiorku
  • 70 g startego żółtego sera
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy


Mięso umyć, osuszyć i posiekać w drobną kostkę. Wrzucić je do miski i oprószyć przyprawą do gyrosa. Oczyszczony por pokroić w półplasterki, szczypiorek posiekać, wrzucić do mięsa. Dodać starty na tarce o dużych oczkach ser. Wbić jajka, dodać mąkę, majonez oraz musztardę, wymieszać, przykryć i odstawić na ok. 15 minut. Na patelni rozgrzać olej, łyżką formować placuszki i smażyć je z obu stron na złoto po ok. 2-3 minuty. Podawać na ciepło np. z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Zdjęcie - Placuszki drobiowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów