Placek gaździny

Placek  gaździny

Wilgotny, bez tłuszczu,z ogromną ilością jabłek i bardzo aromatyczny. Idealny dla niedoświadczonej gospodyni, na ten "pierwszy raz z piekarnikiem". Bo tak szczerze mówiąc nie ma czego tu zepsuć, wystarczy wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do odpowiednio przygotowanej formy. To coś a la placek amerykański, tylko bez oleju i z rodzynkami zamiast orzechów. Dobre, nawet bardzo, jednak... ten amerykański smakuje mi  bardziej :-)

 

Zdjęcie - Placek  gaździny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 Placek gaździny

Składniki:

  • 20 średnich jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu (płaskie, a nawet niepełne )
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, rodzynkami i cynamonem. Odstawić na 10 minut do lodówki Następnie wymieszać z jajkami i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do odpowiednio przygotowanej dużej prostokątnej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 1 1/2 godziny w temp. 170 st. C. Kroić najlepiej na drugi dzień.

Smacznego:)

 

źródło

Kategorie przepisów