Mikołajkowy groch czekoladowy

Mikołajkowy groch czekoladowy

Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis, od razu wiedziałam, że go zrobię :) Malutkie piernikowe kuleczki na jeden kęs, w sam raz do popołudniowej kawy... Tak, koniecznie! I to od razu z podwójnej porcji!

Ciasteczka robiło się bezproblemowo i przyjemnie, a ich aromat wypełnił cały dom. Po upieczeniu ciastka były miękkie, później stwardniały i wg przepisu, zamknięte w puszce, po kilku dniach miały zmięknąć. Nic z tego. Moje same z siebie nic a nic nie chciały zmięknąć. Prawdopodobnie dlatego, że posypałam je cukrem pudrem, a nie polałam lukrem. Gdyby był lukier, kuleczki pewnie „wzięłyby” od niego wilgoć. Musiałam więc zastosować stary, sprawdzony przepis na mięknięcie pierniczków, czyli włożenie do puszki kawałków obranych jabłek. Podziałało :) Po kilku kolejnych dniach pierniczki zrobiły się znów miękkie i pyszne :) Jeśli macie na nie ochotę – to ostatnie chwile, by je upiec :)

Zdjęcie - Mikołajkowy groch czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MIKOŁAJKOWY GROCH CZEKOLADOWY
150g mąki,
50g posiekanej czekolady (użyłam mlecznej),
2 łyżki kakao,
60g brązowego cukru,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka przyprawy korzennej do pierników,
50g miękkiego masła,
1 łyżka miodu,
3 łyżki mleka,
szczypta soli

Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest za suche – dodać więcej mleka. Dłońmi formować kuleczki i kłaść je w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach przez 20 minut (ja piekłam w ok. 180 przez 15 minut). Świeżo wyjęte z pieca ciasteczka są miękkie – twardnieją, gdy stygną.
Wystudzone pierniczki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Przechowywać w puszce.
Jeśli po kilku dniach pierniczki nie zmiękną, włożyć do puszki kawałki obranych jabłek.

Zdjęcie - Mikołajkowy groch czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów