Łatwe ciasto z gruszkami

Łatwe ciasto z gruszkami

Odkryłam ostatnio, że moje gruszki nie przetrzymają kolejnego tygodnia, postanowiłam więc wykorzystać je w możliwie najlepszy sposób. Nienawidzę marnowania żywności, a że nieszczególnie miałam ochotę w tym dniu na pieczenie, postanowiłam przygotować coś niewymagającego wiele wysiłku. Tak też powstało bardzo łatwe ciasto z gruszkami, które składa się dosłownie z kilku składników i robi się je dosłownie w kilka chwil. Miksujemy kilka klasycznych składników jak jajka, mąka, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone gruszki i ciasto gotowe. Skorzystałam z przepisu BBC Good Food, bo nigdy się na nich nie zawiodłam. Polecam to bardzo łatwe ciasto z gruszkami na leniwy dzień, najlepiej do kawy. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Łatwe ciasto z gruszkami / Easy pear cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łatwe ciasto z gruszkami

(6 porcji)

Składniki:

  • 50 g rozpuszczonego masła, plus ekstra do posmarowania formy
  • 500 g dojrzałych gruszek, obranych, bez pestek i pokrojonych w grubą kostkę
  • sok z 1 cytryny
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g cukru pudru lub drobnego cukru
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 2 łyżki dżemu morelowego lub innego jasnego, do posmarowania
  • cukier puder, do posypania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść masłem tortownicę o średnicy około 20 cm.
  2. Przełóż gruszki do miski i skrop sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
  3. W misce miksera wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier puder. Dodaj jajka i rozpuszczone masło, zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji i wmieszaj gruszki.
  4. Przelej masę do tortownicy, włóż do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut lub do suchego patyczka. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Podgrzej w mikrofalówce dżem wymieszany z 1 łyżką wody i wysmaruj nim wierzch ciasta. Następnie posyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Łatwe ciasto z gruszkami / Easy pear cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Easy pear cake

(6 servings)

Ingredients:

  • 50 g butter, melted, plus extra for the tin
  • 500 g ripe pears, peeled, cored and roughly chopped
  • juice 1 lemon
  • 75 g plain flour
  • 1 heaped tsp baking powder
  • 75 g caster sugar
  • 2 eggs, beaten
  • 2 tbsp apricot jam, for the glaze
  • icing sugar, for dusting

Preparation:

  1. Heat oven to 180 oC, line a 20 cm loose-bottomed cake tin with baking parchment and brush with butter.
  2. Place the prepared pears in a bowl, mix with the lemon juice to prevent them discolouring.
  3. Sieve the flour and baking powder into a bowl, adding a pinch of salt and the caster sugar. Next beat in the eggs and melted butter, and fold in the pears with their juices.
  4. Pour the cake mixture into the tin and bake for about 40-45 minutes or until a skewer comes out clean.
  5. To make the glaze, melt the apricot jam with 1 tbsp water and brush the cake, dust with icing sugar and serve!

Enjoy!

Zdjęcie - Łatwe ciasto z gruszkami / Easy pear cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów