Chrupiący makaron z kurczakiem

Chrupiący makaron z kurczakiem

Przepis z "Kuchni chińskiej", z wykorzystaniem części składników zaprezentowanych w poprzednim wpisie.

Składniki:

250 g filetów z kurczaka

1 białko

5 łyżeczek mąki kukurydzianej

250 g cienkiego makaronu jajecznego

320 ml oleju słonecznikowego

600 ml bulionu z kurczaka (może być z kostki)

2 łyżki wina ryżowego do gotowania

2 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżka sosu hoisin

1 czerwona papryka, pokrojona w paski

2 łyżki wody

3 cebule dymki, posiekane

Wymieszaj białko z 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej, w mieszance obtocz kurczaka, odstaw na 30 minut. Makaron zalej wrzątkiem i pozostaw na 2 minuty, odcedź. W woku rozgrzej 300 ml oleju. Wrzuć makaron i smaż na niewielkim ogniu przez 5 minut, aż makaron zbrązowieje od spodu. Przewróć go do góry nogami i usmaż z drugiej strony. Następnie odłóż na półmisek i trzymaj w ciepłym miejscu. 

Z woka usuń olej, wlej połowę bulionu. Dodaj mięso i dobrze wymieszaj, gotuj przez 2 minuty i odcedź. Wok wytrzyj papierowym ręcznikiem, postaw na ogniu. Wlej wino oraz sosy sojowy, ostrygowy i hoisin. Wrzuć paprykę, dolej resztę bulionu i zagotuj całość. Wymieszaj resztę mąki kukurydzianej z wodą i dolej do woka, następnie dorzuć kurczaka i krótko gotuj. Na talerzach rozłóż makaron, mięso, i posyp posiekaną dymką.

Zdjęcie - Chrupiący makaron z kurczakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

PS Bardzo dziękuję Oli za wyróżnienie mojego bloga tytułem One Lovely Blog Award :) Jest mi naprawdę bardzo miło i pozdrawiam wszystkich moich stałych Czytelników. 

Nowością na blogu jest widżet "You might also like", który działa z poziomu pojedynczego wpisu. Mam nadzieję, że ułatwi Wam on poruszanie się na blogu, a także przypomni stare przepisy - przez 4,5 roku trochę się tego uzbierało. Aktualnie jestem w trakcie dopisywania tagów do archiwalnych wpisów, co zajmuje mi sporo czasu - blog liczy już blisko 600 wpisów.  

Kategorie przepisów