Chleb żytni 50% z siemieniem lnianym

Chleb żytni 50% z siemieniem  lnianym

Ostatnio na wszystko brakuje mi czasu. Jeżeli też macie z tym problem ten chleb jest stworzony właśnie dla was. Jest wyśmienity, obecnie jeden z moich ulubionych. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować umieścić w foremce i zostawić na całą noc i pół dnia. A po powrocie z pracy tylko włączamy piekarnik i wyśmienity dodatek do obiadu gotowy. Ten chleb jest dość ciężki ale nie jest mocno wilgotny. Bardzo długo utrzymuje świeżość. Polecam.

Zdjęcie - Chleb żytni 50% z siemieniem  lnianym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość 1 nieduży bochenek

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 15-20min plus około 18h na wyrastanie

Zdjęcie - Chleb żytni 50% z siemieniem  lnianym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

  • 200G mąki żytniej
  • 250g mąki pszennej
  • 5 łyżek dokarmionego wcześniej aktywnego zakwasu
  • ¾ łyżeczki soli
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka miodu
  • 320g wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego około 8-10 minut.

2. Po tym czasie ciasto przekładamy do prostokątnej formy optymalnie silikonowej lub zwykłej wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami.

3. Formę umieszczamy w foliowym woreczku, związujemy gumką recepturką i odstawiamy na około 18h.

4. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy na 220st i wstawiamy foremkę z chlebem. Pieczemy 40minut.

5. Studzimy na kratce.

Zdjęcie - Chleb żytni 50% z siemieniem  lnianym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego

Kategorie przepisów