Chleb mleczny - na zakwasie

Chleb mleczny - na zakwasie

Zdjęcie - Chleb mleczny - na zakwasie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kolejny chlebek na zakwasie, tym razem z tego przepisu - mocno kwaskowy mięciutki w środku z chrupiącą skórką. Polecam

 


Składniki

  • 1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody źródlanej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży

 

Na wierzch

 

  • 1 jajko
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • nasiona do posypania

 

Zakwas wymieszać z ciepłym mlekiem.

Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki ciepłego mleka i dwiema łyżkami cukru - odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać wodę, roztopione masło i resztę składników- wyrobić ciasto i postawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczka do podwojenia objętości.

 

Następnie wyjąć ciasto i wyrobić uformować chlebek i odłożyć do wyrośnięcia przed samym pieczeniem posmarować jajkiem i posypać nasionami. Piec 10 minut w 240 C potem zmniejszyć do 190 C i piec jeszcze ok 25 minut.

Studzić na kratce.

 

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

 

i jeszcze kilka fotek...

 

Zdjęcie - Chleb mleczny - na zakwasie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Chleb mleczny - na zakwasie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów