Chleb dla zapracowanych

Chleb dla zapracowanych
Zdjęcie - Chleb dla zapracowanych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ten przepis to wspaniała alternatywa dla trzech czwartych z Was, czyli dla tych .. mocno zapracowanych! Na pewno nieraz zastanawiałaś/ eś się nad upieczeniem domowego bochenka. Nieraz też kończyło się niestety na planach, ponieważ grafik codziennych zajęć totalnie wykluczał to zajęcie. Od dziś masz już na to sposób. Wystarczy, że wieczorem zagnieciesz ciasto chlebowe, odłożysz je do wyrastania w temperaturze pokojowej, a po powrocie z pracy/uczelni rozgrzejesz piekarnik i upieczesz bochenek. Prawda, że proste?

Zdjęcie - Chleb dla zapracowanych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb dla zapracowanych

/ przepis inspirowany tym, który pokazywała u siebie Liska, składniki na 1 bochenek/
- 350 g mąki pszennej typ 550 - 250 ml chłodnej wody - 50 g mąki żytniej razowej typ 2000 - 1/2 łyżeczki świeżych drożdży - 1 i 1/2 łyżeczki soli - szczypta cukru - 1 łyżka oliwy
Do miski wlej wodę, dodaj drożdże i szczyptę cukru. Wymieszaj. Następnie przesiej oba rodzaje mąki, dodaj sól i zagnieć ciasto (tylko do połączenia się składników- trwa to ok. 2 minut). Po tym czasie dodaj oliwę i przykryj miskę foliową torebką. Odstaw do wyrastania w temp. pokojowej na 12- 18 h. Po tym czasie przełóż ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia (ok. 30 minut w temp. 25 stopni). Następnie rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Włóż do niego naczynko żaroodporne wypełnione wodą i piecz w nim chleb przez 35 minut. Bochenek zanim zostanie pokrojony powinien być całkowicie wystudzony. Smacznego!


Zdjęcie - Chleb dla zapracowanych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów