Brownie

Brownie
Zdjęcie - Brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCoraz częściej staram się tworzyć własne przepisy, ponieważ nie raz zdarzało się, że wypieki z zaczerpniętych przepisów były smaczne, ale to jednak nie było TO.Tak jest też w tym przypadku. Mimo że nigdy wcześniej nie piekłam brownie zdecydowałam się zaimprowizować i zaryzykować swoje własne proporcje... Wyszło bardzo smacznie, tak jak lubię i na pewno będę często powtarzała ten wypiek.Po brownie nie pozostało już ani okruszka mimo że upiekłam je wczoraj popołudniu.Małe kosteczki słodkości, takie na jeden kęs znikały z puszki na słodkości w mgnieniu oka, pozostawiając na podniebieniu czekoladowe wspomnienie chwili zapomnienia...
Brownie:
  • 200 g gorzkiej czekolady, połamanej na kostki
  • 150 g masła
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladę, masło i syrop klonowy rozpuszczam w kąpieli wodnej. Mąkę mieszam z kakao i proszkiem do pieczenia.Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję (bardzo powoli) stale miksując, czekoladę rozpuszczoną z masłem. Następnie do masy jajeczno-czekoladowej dodaję ekstrakt waniliowi i mąkę, dokładnie mieszam mikserem (na wolnych obrotach), do czasu połączenia się składników.Gotową masę przekładam do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.Piekę w 180 st. ok 20-25 min. Upieczone brownie studzę studzę na kratce kuchennej, następnie kroję na kwadraty 2x2 cm i chowam do szczelnie zamykającego się pojemnika.
Smacznego

Kategorie przepisów