Błyszcząca polewa czekoladowa

Błyszcząca polewa czekoladowa

Ostatnio na forum cincin znalazłam przepis autorstwa Cinki na polewę czekoladową , a właściwie kakaową. Jest nietypowa , bo jednym ze składników jest żelatyna - dzięki temu dodatkowi polewa jest błyszcząca, dobrze się rozsmarowuje i ładnie wygląda na cieście. I do tego szybko się ją przygotowuje :)

Zdjęcie - BÅ‚yszczÄ…ca polewa czekoladowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody . Pozostałe składniki zagotować .

Gdy żelatyna napęcznieje , podgrzać ją do całkowitego rozpuszczenia ( razem z wodą , w której się moczyła ) - i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić . Polać ciasto .

Polewy użyłam do polania kantyczki - przepis na nią podawałam tutaj .

A tak prezentuje się polewa na pokrojonym cieście ;)

Zdjęcie - BÅ‚yszczÄ…ca polewa czekoladowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - BÅ‚yszczÄ…ca polewa czekoladowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów