Tosia, Smakowity chleb
http://smakowitychleb.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ziemniaczane-precle-z-serem

Ziemniaczane precle z serem

Zdjęcie - Ziemniaczane precle z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowałam drożdżowe ciasto z dodatkiem puree ziemniaczanego i dopiero po wyrośnięciu zdecydowałam co z niego dalej uformuję. Wymarzyły mi się precle z niespodzianką – ciągnącym się serem. Przed pieczeniem warto krótko precle podgotować w wodzie z sodą oczyszczoną, dzięki temu będą pulchniejsze, a ich skórka stanie się złocista.

Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 450 g
  2. letnia woda - 250 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. suszonych drożdży instant - 1,5 łyżeczki
  5. puree ziemniaczanego - 200 g
  6. wody + 4 łyżeczki sody oczyszczonej (gotowanie precli) - 1,5 l
  7. mak (do posypania z wierzchu) - 2 łyżeczki
  8. serka śmietankowego + 100 g ulubionego sera np. mozzarelli + łyżeczka majeranku + szczypta ostrej papryki (nadzienie) - 100 g

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy puree ziemniaczane, drożdże, sól i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Ciasto przekładamy do misy i przykrywamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy długi wałeczek (min. 20 cm) i lekko go rozwałkowujemy, aby posmarować farszem (serek wymieszany z przyprawami i tartym serem). Zbieramy boki do siebie, aby otrzymać wałeczek z ciasta z serem w środku.
4. Serowy wałeczek z ciasta formujemy jak precle w filmie (link we wstępie) i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
5. Precle przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 10 minut.
6. W tym czasie gotujemy wodę z sodą oczyszczoną, gdy będzie wrzuca, wrzucamy po 1 preclu i gotujemy go po 30 sekund na stronę. Odsączamy z wody i przekładamy ponownie na blachę.
7. Wierzch ugotowanych precli smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Precle pieczemy przez 20 minut w w 200 stopniach.

Zdjęcie - Ziemniaczane precle z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziemniaczane precle z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziemniaczane precle z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziemniaczane precle z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziemniaczane precle z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziemniaczane precle z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziemniaczane precle z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami