mojacalabria, www.mojacalabria.com
http://mojacalabria.com/przepisy-kulinarne
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/crostata-z-wloska-beza

Crostata z włoską bezą

Crostata to narodowe ciasto wloskie ,znaja je wszyscy,nie wszystkim chce sie piec ,chociaz to jedno z latwiejszych ciast.

Tutaj muszę powiedzieć ,że owszem jest latwe bo podstawą jest ciasto kruche ,ale co dalej ..to może niektórym sprawic problem .

Moja krostatę wypelnilam kremem z suszonych daktyli i włoską bezą.

Zapraszam!

Zdjęcie - Crostata z wloska beza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Crostata z wloska beza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Crostata z wloska beza

Ciasto kruche

. 500 gr maki pszennej

. 200 gr masla

. 150 gr cukru

. 3 zoltka

. 1 lyzeczka proszku do pieczenia

.1 cytryna

 

Krem daktylowy

. 200 gr suszonych daktyli bez pestek

. 200 ml smietany kremowki

. 100 gr cukru pudru

. 300 ml mleka

. 1 lyzka rumu

 

Beza wloska

. 3 bialka jajek

. 150 gr cukru

. 60 ml wody

. 50 gr cukru pudru

. 1 lyzeczka soku z cytryny

 

Wykonanie

Kruche

- forme do krostaty smarujemy maslem i pudrujemy maka

- w robocie kuchennym miksujemy polowe maki z cukrem dodajemy pokrojone maslo i dalej miksujemy teraz dodajemy pozostale skladniki w tym skorke otarta z calej cytryny

- gotowe ciasto okrecamy folia i odstawiamy do lodowki na 1 godz.

- ciasto walkujemy na okragly placek potem za pomoca walka nakladamy go na forme - reszta odcinamy

- dno ciasta nacinamy widelcem

- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 15 min

- ciasto studzimy w formie potem delikatnie je wyjmujemy i umieszczamy na talerzu

 

Krem daktylowy

- daktyle moczymy w mleku ( najlepiej cala noc , daktyle wchlona niemal cala ciecz )

- za pomoca recznego blendera miksujemy mase dodajac rum

- smietane kremowke ubijamy z cukrem pudrem

- powoli delikatnie laczymy obie masy

- krem przekladamy do worka cukierniczego

 

Beza wloska

- w rondelku rozgrzewamy wode z cukrem az powstanie gesty syrop i osiagnie tem. 120 stC

- bialka ubijamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na sztywno

- ciagle ubijajac bialka powoli wlewamy goracy syrop

- gotowa beze przekladamy do worka cukierniczego z ozdobna koncowka ( rozetka )

 

Skladanie

- kruche ciasto wypelniamy kremem daktylowym i rownamy powierzchnie

- dekorujemy gore ciasta wyciskajac ozdobne rozetki z bezy

- za pomoca palnika gazowego przypalamy beze

- dekorujemy swiezymi truskawkami i listeczkami miety

Smacznego!