Bałtyk pełen uroku i bułeczki

Bałtyk pełen uroku i bułeczki

Zdjęcie - Bałtyk pełen uroku i bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wakacyjne rozleniwienie powoli dobiega końca i czas się wziąć poważnie za blogowanie :)
Wróciliśmy z Karwi. Pojechałam z Krzysiem na kilka dni nad pełne morze, bo u nas, nad Zatoką Gdańską przerażają mnie sinice i ilość glonów wyrzucona na brzeg. A nad „prawdziwym” Bałtykiem – czysto, morze pachnie morzem, piasek jak mąka i większe fale = większa frajda. Nawet kolor wody jakiś bardziej niebieski niż zielony... Zimna bałtycka woda też nie taka straszna – po chwili można się przyzwyczaić ;)
To był wyjazd bez rezerwacji, za to z wielką nadzieją, że ktoś nas przygarnie w samym środku sezonu. I udało się – wypatrując odręcznie napisanej (lub drukowanej) tabliczki z napisem „wolne pokoje”, za rozsądne pieniądze dostaliśmy przytulny dwuosobowy pokoik z łazienką. Trafiliśmy na cudną pogodę. W miasteczku i na plaży przysłowiowy ul, lecz ilość słońca, którego byliśmy tak spragnieni rekompensowała wszystko:)
Najważniejsze, że dziecko zadowolone, wyszalało się w wodzie za wszystkie czasy, opalone jak trzeba (ja też!!!) i wcale nie chciało wracać do domu.
Właśnie zdałam sobie sprawę, że nie doceniałam w pełni naszego Bałtyku - jest po prostu wspaniały! I ten mięciutki piasek! Ach!

Zdjęcie - Bałtyk pełen uroku i bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ale koniec gadania. Na ciepłą, sierpniową kolację proponuję dzisiaj bułeczki z botwinką i cebulką. Wystarczy dodać sałatkę z pysznych, słodkich pomidorów i lekka kolacja gotowa!

Zdjęcie - Bałtyk pełen uroku i bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z botwinką i smażoną cebulką
8 szt.

Ciasto:
300 g mąki krupczatki
200 ml + 2 łyżki wody
1 łyżeczka soli
15 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
0,5 łyżeczki cukru

Nadzienie
1 duża cebula
pęczek botwinki (będą potrzebne tylko liście)
sól, pieprz
2 łyżki koperku
2 łyżki startego sera mozzarella
1 łyżka kwaśnej śmietany
lekko ubite białko do posmarowania bułeczek

Ciasto:
Drożdże zasypać cukrem, wymieszać dokładnie z dwoma łyżkami wody, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wymieszać. Wlać wodę, drożdże, oliwę i wyrobić gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką lub folią i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

Nadzienie:
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać drobno posiekane liście botwinki, szczyptę soli, zmniejszyć moc palnika i dusić 5 minut lekko mieszając. Zdjąć z palnika, dodać pieprz i sól (jeśli potrzeba), dodać również koperek i śmietanę. Wszystko wymieszać i zostawić do przestudzenia. Gdy nadzienie jest już przestudzone, dodać tarty ser i wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt mniej więcej prostokąta o wymiarach 34 x 27 cm. Pokroić na 8 części. Na każdej części położyć sporą łyżkę nadzienia i skleić wszystkie brzegi na kształt bułeczki. Blachę z bułkami przykryć ściereczką.
Włączyć piekarnik na 200°C. W tym czasie uformowane bułki urosną. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować białkiem.
Piec 12 – 15 minut.

Kategorie przepisów