Ciasto marchewkowe

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Bardzo prosty przepis na ciasto marchewkowe z miesięcznika KUCHNIA, z lekkimi modyfikacjami. Ciasto aromatyczne, mokre, a zarazem bardzo lekkie - dzieci wniebowzięte smakiem aż, trzeba było chować :-) sama nie mogłam się oderwać - polecam ...


Tortownica 26 cm

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 450 ml oleju
  • 6 jajek
  • 500 g drobno startej marchewki

 

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce , w drugiej mieszamy lekko ubite jajka z olejem i marchewką. Następnie wlewamy do suchych składników i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Wylewamy do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 10 minut aby wierzch lekko się przyrumienił, po tym czasie zmniejszamy do 160 C i pieczemy ok godziny do tzw suchego patyczka - wystudzić.

 

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

 

 

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy