Beef burger classic (domowe hamburgery)

Nie będę oszukiwać, uwielbiam hamburgery. Jedyny warunek: wysoka jakość składników, szczególnie wołowiny. Najlepsze domowe robi mój tata, który szlify zbierał w Stanach, zaraz po nim jest mój brat, który niebezpiecznie zbliża swoje hamburgery do Big Maca. No i skromnie ja staram się dorównać. Wspaniały przepis na domowe i przepiękne bułki do hamburgerów zaczerpnęłam z tej strony, dokonałam jedynie małych modyfikacji.

 

. Zdjęcie - USA: Beef burger classic (domowe hamburgery) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 4 duże bułki:

  • pół szklanki ciepłej wody
  • pół szklanki mleka w w proszku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2-3 szklanki mąki pszennej

dodatkowo do glazurowania bułek:

  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki mleka
  • ziarna sezamu i czarnuszki do posypania


Masło rozpuszczamy, mieszamy z ciepłą wodą, mlekiem w proszku i drożdżami. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy jajko, sól i porcjami mąkę. Ugniatamy, do połączenia wszystkich składników i powstania elastycznego ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce do urośnięcia na ok 2 godziny.

Zdjęcie - USA: Beef burger classic (domowe hamburgery) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - USA: Beef burger classic (domowe hamburgery) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - USA: Beef burger classic (domowe hamburgery) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części, formujemy grube placki, już w kształcie bułek. Na blasze układamy papier do pieczenia a na nim ciasto. Pozostawimy na 20 minut do wyrośnięcia.
W małej miseczce wymieszać żółtko z mlekiem. Smarować powierzchnię bułek pędzelkiem, posypać sezamem lub czarnuszką. Po tym czasie piec bułki w temperaturze 200 st.C przez ok 15 minut. Zdjęcie - USA: Beef burger classic (domowe hamburgery) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - USA: Beef burger classic (domowe hamburgery) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - USA: Beef burger classic (domowe hamburgery) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - USA: Beef burger classic (domowe hamburgery) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - USA: Beef burger classic (domowe hamburgery) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki na sos:

  • 4 łyżki majonezu (w wersji light 2 łyżki można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanych drobno ogórków konserwowych
  • 2 łyżeczki posiekanej drobno cebuli
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu

Zdjęcie - USA: Beef burger classic (domowe hamburgery) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wszystkie składniki należy zmieszać. Trzeba tylko pamiętać by cebula i ogórek były bardzo drobno pokrojone.

Składniki na 4 duże burgery:

  • 400g dobrej jakości wołowiny
  • 1 bułka pszenna
  • pół szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu Worcester
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 małe jajko
  • olej do smażenia
  • 4 plastry żółtego sera

Bułkę moczymy w mleku kilka minut. Jak namięknie wyciskamy mleko. W maszynce do mięsa mielimy mięso razem z bułką i czosnkiem. Po zmieleniu dodajemy sos Worcester, przyprawy i jajko. Wszystko razem mieszamy. Formujemy 2 płaskie kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju po każdej stronie ok 5 minut na średnim ogniu, do zarumienienia wołowiny. Po odwróceniu kotleta na drugą stronę, układamy na nim ser, by rozgrzał się podczas smażenia.
Pozostałe składniki:

  • kilka liści sałaty
  • 1 cebula lub szczypiorek

Opcjonalnie dodawać można także pomidor, ogórek świeży lub konserwowy, keczup i musztardę.
Składanie hamburgera:
Bułkę kroimy na pół. Dolną część bułki smarujemy sosem, na to kładziemy kotlet wołowy z serem. Na to kolejną porcje sosu, pomidora, cebulę i górną część bułki.
Warto sobie wszystko przygotować, by bułki nie zdążyły ostygnąć przed podaniem. Zdjęcie - USA: Beef burger classic (domowe hamburgery) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - USA: Beef burger classic (domowe hamburgery) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Monte z kaszy jaglanej

Monte z kaszy jaglanej

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Naleśniki z pieczonymi jabłkami i migdałami. Śniadanie dla Niej i dla Niego
1

Naleśniki z pieczonymi jabłkam…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto cytrynowe z bitą śmieta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Karpatka z kremem budyniowym
2

Karpatka z kremem budyniowym

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Naleśniki na cydrze
1

Naleśniki na cydrze

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Warstwowa sałatka z brokułami
1

Warstwowa sałatka z brokułami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu
1

Sałatka z czerwonej kapusty, p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet z paryką i serem
1

Omlet z paryką i serem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej
2

Chrupiące placki z batatów i s…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy