Zielone inspiracje na wiosenny stół
Dłuższe i cieplejsze dni, zielona trawa, kwitnące drzewa i przyroda, która budzi się do życia – to niezawodne oznaki wiosny. Dla nas najprzyjemniejszym dowodem na to, że zima już minęła jest pojawienie się sezonowych produktów – świeżych i kolorowych. Was również zachęcamy do tego, abyście wpuścili wiosnę do swoich kuchni. Jak? Może spróbujecie zagrać z nami w zielone? Wszystko, czego do tej gry potrzeba, zebraliśmy dla Was w zakładce „Zielono mi”.
Myślicie, że zielone mogą być tylko sałatki? Nic bardziej mylnego! Jeśli chcecie puścić wodze kulinarnej wyobraźni i zaskoczyć swoich domowników odważnym zestawieniem składników, idealną propozycją mogą okazać się zielone koktajle i smoothie. Jedynym, co Was ogranicza podczas ich przygotowywania, jest moc Waszych blenderów. My proponujemy miksy w barwach soczystej zieleni, takie jak koktajl z jarmużem, bananem i jabłkiem, smoothie szpinak z pomarańczą czy smoothie z gruszką i jarmużem.
A może wypróbujecie jeden z naszych zielonych pomysłów na obiady? Oryginalny, a zarazem bardzo prosty sposób na wykorzystanie zieleniny w kuchni to przygotowanie domowego pesto. Proponujemy Wam m. in. przepisy na pesto z rukoli i pestek dyni, zielone pesto orzechowe oraz pesto brokułowe – wyśmienicie sprawdzą się w charakterze dodatków do makaronu. A jeśli zielony obiad miałby składać się z dwóch dań, polecamy przepisy na zielone zupy. Blogerzy serwisu zPierwszegoTloczenia przygotowali między innymi zieloną zupę z fasoli Mung, zupę krem z roszponki, krem z pora, ziemniaków i jarmużu oraz miłosną zupę z lubczyku. Nie macie ochoty na zupę? Może w takim razie przekonacie się, jak smakują zielone naleśniki?
Na deser i na wynos dorzucamy jeszcze kilka przebojowych pomysłów na zielone wypieki. Ci, którzy lubią zaszaleć na słodko, z pewnością nie oprą się urokowi babeczek ze szpinakiem i kremem śmietankowym oraz zielonego ciasta cytrynowego z kiwi. A miłośnicy domowego chleba i wypieków wytrawnych powinni koniecznie spróbować chlebka z jarmużem i fetą na jogurcie greckim.
Macie jeszcze inne pomysły na zielone potrawy?