Grzyby w jesiennej kuchni

Sezon na grzyby leśne ma się świetnie 🙂 Ciepło, wilgotność sprzyjają owocowaniu grzybni. Warto w sezonie wprowadzić je do swojej diety nie tylko z uwagi na niesamowity smak, ale także zawartość witamin z grupy B, potasu, magnezu czy fosforu. 

W sezonie obowiązkowo przygotujcie zupę grzybową – jej wariantów jest bardzo wiele – z makaronem, ziemniakami, ryżem lub kaszą, ziołami.

Z grzybów przygotujecie też fantastyczne, aromatyczne sosy – do mieś, gołąbków, makaronu.

Mogą stanowić najważniejszy składnik śniadań (w omletach, tostach itp.), obiadach (w makaronach, pierogach, naleśnikach i krokietach) czy daniach kolacyjnych stanowiących pyszne przekąski – pasztetach, pasztecikach, tartach/quiche.

Niezmiennie zapraszamy po inspiracje na sprawdzone dania z grzybami w roli głównej na strony zPierwszegoTloczenia.pl

Ostatnie wpisy