Surówki na wzmocnienie odporności

W okresie jesiennym obniżona odporność sprzyja infekcjom. Co zatem zrobić aby ją podnieść? Na pewno zwiększenie ilości warzyw w diecie będzie bardzo pomocne 🙂

W tym wypadku wprowadzenie do codziennej diety surówek to jesienią strzał w dziesiątkę. Surówka to specyficzny rodzaj sałatki, przygotowany tylko z surowych warzyw lub owoców. Surowe warzywa, poddane są tylko wstępnej obróbce i nie tracą swoich właściwości zdrowotnych, zachowują zatem najwięcej wartości odżywczych. Są bogate w mikroelementy, witaminy, błonnik, chlorofil.

Dodatkowo wzbogacają smak posiłku (najczęściej obiadu lub kolacji), a także …. poprawiają wygląd dania na talerzu 🙂

Surówki powinny być przyrządzane krótko przed spożyciem, ponieważ mają wówczas najwyższą wartość odżywczą. Tradycyjne surówki zazwyczaj miesza się ze śmietaną, oliwą lub majonezem. Robiąc wersje dietetyczne warto zastąpić je jogurtem naturalnym i octem balsamicznym lub jabłkowym.

Zachęcamy do skorzystania ze sprawdzonych przepisów na surówki. Zapraszamy na strony zPierwszegoTloczenia.pl gdzie znajdziesz wiele inspirujących przepisów na kolorowe i zdrowe surówki

Dodano 16 listopada 2021 | Autor:

Ostatnie wpisy