Aktualności

  • Listopad pod znakiem rogalików

    Regionalne tradycje kulinarne do duma Wielkopolski. Ta kuchnia to mieszanka wpływów staropolskich, niemieckich, francuskich i żydowskich, ukształtowana przez skomplikowaną historię regionu. Najpopularniejsze bodaj smakołyki z Poznania i okolic to rogale świętomarcińskie. Tradycja każe zajadać się nimi 11 listopada. Skąd ten zwyczaj? Narodził się ponoć pod koniec XIX wieku. Proboszcz parafii Świętego Marcina zaapelował do wiernych, aby uczcili patrona […]

    Dodano 18 listopada 2014 | Autor:
  • Tydzień kuchni węgierskiej

    Podobno węgierska gospodyni, która ma przygotować posiłek, stawia na stole garnek z papryką i zastanawia się, co do niego dodać. Stereotyp, że kuchnia węgierska nie może się obyć bez tego składnika ma faktycznie silne oparcie w rzeczywistości – w menu naszych „bratanków” znajdziemy paprykę pod wieloma postaciami – surową, gotowaną, w formie przetworów i przyprawy […]

  • Dyniowy zawrót głowy

    Dobra wróżka zmieniła ją w karetę dla Kopciuszka. Dzieci drążą z niej haloweenowe lampiony. A kulinarni blogerzy potrafią wyczarować z niej dziesiątki pomysłowych dań. Przekonajcie się, jak wiele zastosowań może mieć dynia, zaglądając do naszej jesiennej zakładki. Dynia doskonale sprawdza się zarówno jako materiał na dania obiadowe, wypieki, jak i desery. Popularnością cieszą się dyniowe […]

  • Kurka, jakie to smaczne!

    Wrzesień to ulubiony miesiąc wielu miłośników dobrej kuchni. Nic dziwnego – przełom lata i jesieni to czas zbioru wielu owoców i warzyw, które właśnie teraz, gdy są świeże, smakują najlepiej. Serwis zPierwszegoTloczenia.pl podpowiada, w jaki sposób wykorzystać ten czas i wyczarować z sezonowych smakołyków dania na różne okazje. Wybrane przez nas przepisy znajdziecie w zakładce […]

    Dodano 1 października 2014 | Autor:
  • 40 nagród i upominek dla każdego uczestnika w nowym konkursie Oleju Kujawskiego

    Kujawski ze Smakiem zaprasza Was do udziału w konkursie. Zdobycie nagrody jest w nim tak proste, jak… zrobienie sałatki. Jeśli więc lubicie chrupać świeże warzywa, pokropione aromatycznym Olejem Kujawskim w jednym z czterech wariantów smakowych, prześlijcie swoje zgłoszenie. Każdy uczestnik konkursu otrzyma nagrodę gwarantowaną – książkę kucharską „Kulinarne Inspiracje” w formie zawierającego aż 50 przepisów […]

    Dodano 15 września 2014 | Autor:

Ostatnie wpisy