Dynia – królowa jesieni

Wielobarwne liście, spadające z drzew, ale także cudowne dynie nadają kolorytu pięknej polskiej jesieni. Intensywny pomarańcz dyni hokkaido rozświetla coraz pochmurniejsze i ciemniejsze dni.

Wprowadźmy zatem do naszych kuchni menu sezonowe – dynię w różnych odsłonach kulinarnych 🙂 Ma ciekawy smak, a dodatkowo ma jeszcze wiele minerałów i witamin. Zawiera Witaminę A, B6, C,E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy. Z minerałów warto pamiętać o zawartości wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku.

Jednocześnie do wykorzystania nadaje się zarówno jej miąższ i pestki (a w dyni hokkaido nawet skórka, której nie trzeba obierać !) Zawiera także niewiele kalorii, co wydaje się istotne w dzisiejszych czasach ich ciągłego liczenia. To jedynie ok 25 kcal na 100 g.

Osoby niedoświadczone w kulinarnych działaniach mogą się zapytać, a do czego ta dynię w kuchni wykorzystać? Odpowiedź mogłaby być przedmiotem niejednej wielostronicowej rozprawki . To najbardziej uniwersalne z warzyw. Fantastyczne zarówno w przepisach wytrawnych jak i na słodko.

Dynię na „wytrawnie” wykorzystać można w: wypiekach pieczywa, zupach, kluseczkach, plackach, sosach, makaronach, risotto, tartach. W wersji na słodko dynia stanowi dodatek do ciast i ciasteczek, deserów, czy koktajli.

Serdecznie zapraszamy po sprawdzone przepisy z dynią w jednej z głównych ról.

Znajdziesz je TUTAJ

Smacznego!

Na pochmurne dni – kawa

Nie od dziś wiadomo, że kawa daje nam siłę, chęć do działania i pobudza zmysły. Kiedyś nazywano ją nawet napojem bogów 😉

Wiele osób bez kubka tego aromatycznego napoju nie jest w stanie funkcjonować w ciągu dnia. A do tego zapach zaparzanej kawy …. jest niesamowity.

Niektórzy wspomagają się kawą incydentalnie, w sytuacjach obniżającego się ciśnienia atmosferycznego. Teraz złota polska jesień ustąpiła miejsca chmurom i niskiej temperaturze, kubek gorącej kawy jest zatem dla wielu osób konieczny 🙂 Który kawowy napój jest przez Was lubiany najbardziej ? Espresso, Ristretto, Lungo, Americano, Cafe Latte, Latte Machiato, Flat White, Cappuccino, Mocha?

Kawa jest obecna niemal w każdej kuchni. Dziś patrząc przez okno na deszczowy krajobraz z kubkiem aromatycznej kawy w dłoni, zachęcamy do wykreowania przy użyciu kawy bardzo smacznych propozycji na kolejny niezbędnik w menu na zimne dni – słodki niezbędnik 😉 tj. ciasta lub desery

Sprawdzonych przepisów na słodkie ciasta z kawą znajdziecie TUTAJ (pomiędzy innymi propozycjami 🙂 ) bardzo wiele, wierzymy zatem, że każdy wyszuka jakąś ciekawą propozycję dla siebie 🙂

Kujawski 3 ziarna inspiruje …za darmo :)

Olej Kujawski 3 ziarna to jeden z szerokiej gamy produktów ZT Kruszwica S.A. To olej rzepakowy wzbogacony olejem lnianym i olejem z pestek dyni. Dzięki swojemu składowi stanowi naturalne źródło cennych wartości odżywczych m.in. kwasów omega 3 oraz witaminy K i E.

Ma wiele zastosowań, ale w związku z wysoką temperaturą dymienia 240-250 stopni jest polecany do smażenia i pieczenia.

Na stronach zPierwszegoTloczenia.pl znajdziesz ponad 100 sprawdzonych przepisów z zastosowaniem tego wyjątkowego oleju. Zachęcamy do zakupów i sprawdzenia naszych smakowitych propozycji. Zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko 🙂

Koniecznie skorzystaj z promocji, która właśnie trwa przy współpracy z siecią sklepów Dino. Olej Kujawski 3 ziarna jest w obniżonej cenie, a i tak tą kwotę możesz otrzymać z powrotem – dzięki promocji.

Szczegóły znajdziesz na stronie www.promocjakujawski.pl. Wystarczy że zarejestrujesz paragon z zakupów 🙂 Promocja trwa do 24.09, a czas na rejestrację paragonu masz do 01.10.2019 r

Menu na wiosnę

Menu na wiosnę

Pogoda w maju A.D.2019 nie jest tak łaskawa, jak być potrafi, a temperatura powietrza nas nie rozpieszcza. Gotujący blogerzy kierują się często w stronę dań, które mają nas rozgrzać. Wierzymy jednak, że już niebawem na talerzach zagości lekkość, kolor i delikatny smak nowalijek.

Podpowiadamy – wśród składników, z których obowiązkowo należy skomponować pyszne wiosenne dania powinny znaleźć się: szparagi, rabarbar, młoda kapusta, botwinka czy truskawki. Nie można przecież przejść obojętnie obok pęczków szaragów, na sklepowych półkach coraz śmielej rozkłada się rabarbar, mamy okazję jeść pierwsze truskawki z „gruntu”, a nie importowane; mała, młoda kapusta kusi nas spod dużych liści, a różowa delikatna botwinka i malutkie buraczki zachęcają pięknym kolorem.

Czekamy na ten moment kilka zimowych miesięcy 🙂 I mamy to!

Zielone, albo białe – delikatne szparagi 🙂 W zupach, tartach, sałatkach, z makaronem, w risotto. Na śniadania, obiad lub kolację. Warto w sezonie poeksperymentować z przepisami. Inspiracje na sprawdzone dania ze szparagami znajdziesz TUTAJ.

Rabarbar kuszący swoimi zielono – różowymi łodygami, mimo iż to jedno z ważniejszych wiosennych warzyw znajduje zastosowanie przede wszystkim na słodko – w ciastach, tartach, muffinch, crumblach, kompotach czy lemoniadach chociaż do przetworów też się nadaje (polecamy chutneye z rabarbarem w roli głównej – podpowiedź, jak je zrobić znajdziesz TUTAJ) A wszystkie propozycje na smaczny rabarbar w Twojej kuchni znajdziesz TUTAJ

Młoda kapusta to sezonowy przysmak, korzystajmy zatem z tego czasu, kiedy jest dostępna jako bardzo delikatne warzywo. Daje nam pole do kreatywnych działań kuchennych. Przygotujemy ją do łazanek, bigosu, risotto czy surówek, chociaż smaku tradycyjnej zasmażanej z koperkiem chyba nic nie przebije 😉

Zachęcamy do skorzystania ze sprawdzonych przepisów na młodą kapustę

Botwina to nic innego niż młode liście i korzenie buraka ćwikłowego . W kuchni znajduje zastosowane przede wszystkim do zup, ale także sałatek i potraw duszonych. Jak kreatywnie można wykorzystać botwinkę dowiecie się na stronach zPierwszegoTloczenia.pl . Pamiętajcie jednak o chłodniku to podczas ciepłej wiosny pozycja obowiązkowa 🙂

Truskawki wymagają odrębnego wpisu, zatem zaprosimy na nie za chwilę 🙂

Zupy w naszej kuchni

W polskiej tradycji zupy to pierwsze danie obiadowe. Nie wszyscy są wielbicielami zup, ale to posiłek, który powinien znaleźć się w menu każdego z nas. Nie od dzisiaj przecież wiadomo, iż zupa to jeden z najbardziej wartościowych i zdrowych posiłków, które powinniśmy spożywać i powinien zająć ważne miejsce w naszej diecie.

Serdecznie zapraszamy do skorzystania ze sprawdzonych, smacznych i wartościowych propozycji od Kujawskiego 🙂

Na początek absolutna klasyka– rosół z domowym makaronem,pomidorowa z lanymi kluskami, krupnik z suszonymi grzybami, kapuśniak z kiełbasą i grzybami , zupa szczawiowa z jajkiem.

Spróbujcie także klasyki w unowocześnionej odsłonie – flaków wołowych z pomidorami i papryką, rosołu z kaczki …z uszkami ze szpinakiem, barszczu czerwonego z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli.

Idąc w stronę tradycji, do której przyznaje się i Mazowsze i Wielkopolska i Śląsk proponujemy parzybrodę, kwaśnicę po góralsku oraz zupę zacierkową.

Mamy dla Państwa również nieco (aromatycznej) egzotyki z różnych stron świata zupę meksykańską z klopsikami, ramen z jajkiem i tofu, zupę serową z czipsami z szynki parmeńskiej czy zupę marchewkową z imbirem i pieczoną ciecierzycą.

Zapraszamy do degustacji i życzymy smacznego 🙂