Desery na lato

To przede wszystkim słodkości wykorzystujące nasze rodzime, polskie płody natury – przepyszne, zdrowe i niskokaloryczne: truskawki, jagody, borówki, brzoskwinie, morele czy maliny. Ich jedzenie daje nam dziecięca radość i przywołuje uśmiech na ustach. A stworzyć z nich można desery lekkie jak piórko, orzeźwiające czy rozpływające się w ustach…pycha 🙂 Zachęcamy zatem do skorzystania z inspiracji dostępnych na stronach zPierwszegoTloczenia.pl i samodzielnego przygotowania przepysznych deserów z tymi owocami 🙂

Na miłośników ciast z truskawkami – biszkoptów, serników, ciast bez pieczenia czeka ponad 120 świetnych propozycji.

Z truskawek niekoniecznie jednak trzeba robić ciasto – może jakiś mniej wymagający deser? podpowiedzi są TUTAJ

Maliny, owoce o doskonałych wartościach prozdrowotnych świetnie łączą się z czekoladą, ale nie tylko – zapraszamy po malinowe inspiracje

Borówki i jagody to owoce wspomagające leczenie wielu chorób. Zachęcamy zatem do ich wykorzystania w letniej kuchni. Przepisy na pyszne dania, w tym desery znajdziesz TUTAJ

Brzoskiwnie, morele, nektaryny wykorzystujemy nie tylko w sezonowej kuchni. Nie macie pomysłu co z nich przygotować ? Zapraszamy po inspiracje na ich wykorzystanie 🙂

Pasty do chleba i nie tylko

Są smaczne, zdrowe, pełne wartościowych witamin i minerałów. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, co czyni je fantastyczną propozycją na śniadanie, lunch czy kolację. Są doskonałą alternatywą dla prostych kanapek z szynką czy serem 😉

Za każdym razem możemy przygotować je w nieco inaczej, próbując nowych kombinacji smakowych.

Klasykiem wśród past są oczywiście pasty jajeczne, ale wachlarz ich smaków jest bardzo szeroki – od tradycyjnych po orientalne.

Serdecznie zapraszamy po inspiracje na pyszne pasty, które kolorem cieszą oko, smakiem pieszczą podniebienie, a dzięki wielu wartościom odżywczym dostarczają nam zdrowe składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Wśród ponad 200 propozycji na pewno znajdziesz coś dla siebie. Zapraszamy na strony zPierwszegoTloczenia.pl

Oleje tłoczone na zimno

Na rynek trafiły właśnie najnowsze produkty z gamy olejów tłoczonych na zimno od ZT Kruszwica S.A. Poszerzą zbór zdrowych i smacznych olejów dostępnych dotychczas: Kujawskiego – oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, Kujawskiego – oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, Kujawskiego – oleju lnianego tłoczonego na zimno, Kujawskiego – oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno.

Pierwszą nowością w ofercie ZT Kruszwica S.A. jest olej z lnianki tłoczony na zimno, nazywany również olejem rydzowym.

To kwintesencja smaku tradycyjnej polskiej kuchni sprzed wieków. Doskonale sprawdza się w profilaktyce chorób serca, pomaga utrzymywać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru, wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz przeciwwirusowo. A przy tym… wyjątkowo smakuje!
Ma wyrazisty smak z wyczuwalną nutą orzechów, cebuli, gorczycy i korzeni. Ma ciekawy – głęboki, złoto-rdzawy kolor.
Doskonale odnajdzie się w tradycyjnych przepisach na śledzie. Pasuje do sałatek (idealnie komponuje się z ogórkiem, pomidorem i cebulą), do zdrowych marynat, jako okrasa do ziemniaków, kasz i makaronów, pesto, past do chleba. Smakuje z białym serem oraz jako dodatek do wykańczania zup.

Po smaczne przepisy na zastosowanie oleju z lnianki zapraszamy TUTAJ

Drugą nowością w asortymencie ZT Kruszwica S.A. jest olej z ostropestu tłoczony na zimno.

Ma doskonałe zastosowanie we wspomaganiu oczyszczania i leczenia wątroby, profilaktyki chorób serca oraz wielu innych chorób cywilizacyjnych. Ze względu na tak wszechstronne właściwości prozdrowotne zalecany jest przez dietetyków jako ważny element  codziennej diety. Pozyskiwany jest ze starannie dobranych ziaren ostropestu plamistego. Dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje maksimum dobroczynnych wartości odżywczych.
Ma delikatny, lekko orzechowy smak i złoty kolor.
Olej z ostropestu nadaje się do sosów do sałatek (winegret, dressingi), pesto, majonezów, pasty do kanapek, jako dodatek do twarożków i białego sera, do polewania owoców sezonowych, jogurtów, pieczonych warzyw. Świetnie sprawdza się jako wykończenie dań z kaszą i ziemniakami oraz zdrowych deserów. To doskonały dodatek do owocowych i warzywnych koktajli (zawierających witaminy rozpuszczalne w tłuszczach).

Po sprawdzone przepisy na zastosowanie oleju z ostropestu zapraszamy TUTAJ

Dynia – królowa jesieni

Wielobarwne liście, spadające z drzew, ale także cudowne dynie nadają kolorytu pięknej polskiej jesieni. Intensywny pomarańcz dyni hokkaido rozświetla coraz pochmurniejsze i ciemniejsze dni.

Wprowadźmy zatem do naszych kuchni menu sezonowe – dynię w różnych odsłonach kulinarnych 🙂 Ma ciekawy smak, a dodatkowo ma jeszcze wiele minerałów i witamin. Zawiera Witaminę A, B6, C,E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy. Z minerałów warto pamiętać o zawartości wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku.

Jednocześnie do wykorzystania nadaje się zarówno jej miąższ i pestki (a w dyni hokkaido nawet skórka, której nie trzeba obierać !) Zawiera także niewiele kalorii, co wydaje się istotne w dzisiejszych czasach ich ciągłego liczenia. To jedynie ok 25 kcal na 100 g.

Osoby niedoświadczone w kulinarnych działaniach mogą się zapytać, a do czego ta dynię w kuchni wykorzystać? Odpowiedź mogłaby być przedmiotem niejednej wielostronicowej rozprawki . To najbardziej uniwersalne z warzyw. Fantastyczne zarówno w przepisach wytrawnych jak i na słodko.

Dynię na „wytrawnie” wykorzystać można w: wypiekach pieczywa, zupach, kluseczkach, plackach, sosach, makaronach, risotto, tartach. W wersji na słodko dynia stanowi dodatek do ciast i ciasteczek, deserów, czy koktajli.

Serdecznie zapraszamy po sprawdzone przepisy z dynią w jednej z głównych ról.

Znajdziesz je TUTAJ

Smacznego!

Na pochmurne dni – kawa

Nie od dziś wiadomo, że kawa daje nam siłę, chęć do działania i pobudza zmysły. Kiedyś nazywano ją nawet napojem bogów 😉

Wiele osób bez kubka tego aromatycznego napoju nie jest w stanie funkcjonować w ciągu dnia. A do tego zapach zaparzanej kawy …. jest niesamowity.

Niektórzy wspomagają się kawą incydentalnie, w sytuacjach obniżającego się ciśnienia atmosferycznego. Teraz złota polska jesień ustąpiła miejsca chmurom i niskiej temperaturze, kubek gorącej kawy jest zatem dla wielu osób konieczny 🙂 Który kawowy napój jest przez Was lubiany najbardziej ? Espresso, Ristretto, Lungo, Americano, Cafe Latte, Latte Machiato, Flat White, Cappuccino, Mocha?

Kawa jest obecna niemal w każdej kuchni. Dziś patrząc przez okno na deszczowy krajobraz z kubkiem aromatycznej kawy w dłoni, zachęcamy do wykreowania przy użyciu kawy bardzo smacznych propozycji na kolejny niezbędnik w menu na zimne dni – słodki niezbędnik 😉 tj. ciasta lub desery

Sprawdzonych przepisów na słodkie ciasta z kawą znajdziecie TUTAJ (pomiędzy innymi propozycjami 🙂 ) bardzo wiele, wierzymy zatem, że każdy wyszuka jakąś ciekawą propozycję dla siebie 🙂