Ryby – źródło naszego zdrowia

Zwyczajowo ze spożyciem ryb w Polsce wiążemy piątek. Także czas Wielkiego Postu to dla wielu osób okres wzmożonego spożycia ryb.
Niezależnie jednak od powyższego ryby powinny gościć na naszych stołach, co najmniej 2 razy w tygodniu, są bowiem bardzo zdrowe. Co dzięki nim zyskujesz? Są źródłem dobrze przyswajalnego białka, zawierają duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ryby to podstawowe źródło jodu w naszej diecie, bardzo bogate źródło witamin z grupy B oraz mikroelementów takich jak: selen, fosfor, potas i magnez.

Serdecznie zachęcamy Was do regularnego spożycia ryb, a po inspiracje zapraszamy na strony zPierwszegoTloczenia.pl 😉
Wśród ponad 1700 przepisów znajdziesz propozycje zarówno na przekąski, jak i obiad i kolację; propozycje na ciepło, jak i zimno; ryby gotowane, pieczone, smażone.
Zapraszamy wszystkich wielbicieli łososi , fanów śledzia, dorsza, halibuta czy makreli.

Wszystkie propozycje na sprawdzone dania z ryb dostępne są TUTAJ

Tłusty czwartek

To dzień miliona kalorii, puszystych pączków, słodziutkiego lukru, chrupiących faworków i wyrzutów sumienia z powodu ilości zjedzonych ciastek 😉

Ale to w sumie tylko jeden dzień w roku! Pozwól sobie bez wyrzutów na te słodkości. Najlepiej będzie jak zrezygnujesz z kupnych pączków czy faworków smażonych kilka dni wcześniej i przygotujesz te smaczne ciastka.

Wśród ponad 300 propozycji na stronach zPierwszegoTloczenia.pl znajdziesz przepisy na przepyszne pączki z różnych stron świata – nawet Afryki. Fani kuchni hiszpańskiej znajdą podpowiedź jak przygotować wyśmienite churrosy czy pączki „gniazdka”, a wielbiciele polskich smaków mogą przejrzeć i wykorzystać niejeden przepis na tradycyjne faworki.
Po smakowite inspiracje zapraszamy TUTAJ

Życzymy smacznego Tłustego Czwartku!

Walentynki

Zbliża się 14 lutego, dzień uznawany za Święto Zakochanych. Dla tych wszystkich, którzy swoim najbliższym zechcą wręczyć coś od serca chcemy zaproponować samodzielne przygotowanie upominku.

Wybierz się w kulinarną podróż po świecie czekolady, czerwonych serduszek, ciasteczek czy też samodzielnie przygotowanej romantycznej kolacji we dwoje.

Zajrzyj po sprawdzone inspiracje na przygotowanie z sercem i od serca upominków smakujących miłością. Przepisy na smakowite dania w sam raz na Walentynki znajdziesz na stronach zPierwszegoTloczenia.pl

Zimowe owoce

U nas mróz szczypie w nos, a w tropikach w pięknym słońcu dojrzewają pomarańcze i mandarynki.

Pomarańcze – olbrzymie źródło witaminy C, beta karotenu i witamin z grupy B. Zawierają błonnik pokarmowy, wspomagający przemianę materii. Mandarynki tak jak pomarańcze zawierają mnóstwo witaminy C, lecz tylko one mają nobiletynę – flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń. Te cechy już powinny Cię przekonać do wprowadzenia tych smacznych owoców do swojej diety:)

Pomarańcze i mandarynki mają dość mało kalorii – w 100 gramach znajdziemy około 50 kcal. W ponad 80% składają się z wody. Pysznie smakują na surowo i w formie przetworów, koktajli, soków, deserów czy też … ciast. Jeżeli chcesz skorzystać ze sprawdzonych przepisów na smaczne wykorzystanie pomarańczy i mandarynek w swojej kuchni, zapraszamy na strony zPierwszegoTloczenia.pl

Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 2016 r

ZT Kruszwica S.A. od wielu lat zapraszają blogerów agregowanych w serwisie zPierwszegoTloczenia.pl, do przygotowania pysznych dań, które mogą stać się inspiracją dla przygotowujących się do Świąt Bożego Narodzenia.
Tym razem o przygotowanie pomysłów poprosiliśmy trzy Panie: Annę Petrynę prowadzącą blog Słodki Kompromis, Małgorzatę Gutral z Ósmego koloru Tęczy oraz Katarzynę Jastrzębską z bloga Pełny Talerz.
W ramach przygotowanych potraw promowaliśmy także dwa doskonałe produkty marki ZT Kruszwica S.A.: olej Kujawski 3 ziarna, olej Kujawski len tłoczony na zimno.

Inspirujące propozycje przygotowane w ramach projektu to przekąski, sałatki, dania główne oraz desery i ciasta. Wierzymy, że wśród tych propozycji każdy znajdzie coś dla siebie 🙂
Co proponujemy w tym roku?
Przystawki: śledzie w oleju lnianym, crosstini z brie i żurawiną, mus z awokado z wędzonym łososiem i koperkiem, pieczony camembert ze smażonymi gruszkami i mieszanką orzechów w miodzie.
Sałatki: pilaf z pistacjami i żurawiną, sałatkę z dyni, żurawiny z feta i miodem; sałatkę z pomarańczami, burakami i granatem.
Na świąteczny obiad: nogę indyka z pistacjami, morelami i jarmużem; dorsza w sosie ziołowym, kotlety schabowe z cebulą i jabłkami; pierś z kaczki na puree z buraków czy wegetariański gulasz grzybowy.
Na słodko: brownie bez pieczenia ze słodkimi daktylami, kluski z makiem w nowoczesnej odsłonie czy zielony keks z żurawiną.

Oczywiście nie kończymy inspirować tylko tymi propozycjami. Na naszych stronach znajdziecie prawie 200 sprawdzonych przepisów na tradycyjne dania wigilijne i świąteczne i także propozycje na wyżej wymienione dania w nowocześniejszych odsłonach. Zapraszamy na strony zPierwszegoTloczenia.pl

Serdecznie zachęcamy do skorzystania podczas najbliższych Świąt z Gwiazdki z Kujawskim 🙂