Jesiennie

Witaj jesieni 🙂
Czy będziesz dla nas łaskawsza niż tegoroczne zimne i deszczowe lato?
Czy słońce będzie częściej wyglądało za chmur?
Czy do naszych kuchni zawitają słoneczne promienie?
Na pewno zawitają za to słoneczne … dynie. To cudowne warzywo ma tak wiele kulinarnych zastosowań, że nie może ich zabraknąć w Waszym menu w najbliższym czasie 🙂
Szerokie spektrum zastosowania – począwszy od śniadań, przez obiady, a na deserach kończąc stawia dynię w pozycji jednego z najbardziej wszechstronnych składników w naszych kuchniach.
Dynia najczęściej wymaga obróbki, aby stać się puree ale to naprawdę nic trudnego 🙂
W większości przepisów dostępnych na naszych stronach znajdziecie podpowiedź jak to zrobić.

Zapraszamy po smakowite inspiracje z dynią w roli głównej – ponad 800 przepisów na sprawdzone przepisy. Powitajmy zatem dynie i złotą polska jesień !

Na wynos do szkoły

Wielu z nas powoli zaczyna wdrażać się z rytm szkolny, tzn. to nie my biegamy z plecakami 😉 – raczej nasze dzieci i wnuki. Pełni chęci i zapału na początku roku szkolnego szykujemy mniej lub bardziej skomplikowane lunch box – y wypełnione smacznymi drugimi śniadaniami dla naszych pociech.

Czy chcecie poznać nasze inspiracje ? Zapraszamy serdecznie 🙂 Wśród naszych propozycji znajdziecie zarówno przepisy na słodkie i wytrawne babeczki, drożdżówki jak i sałatki. Prawie 300 pożywnych, smacznych i sprawdzonych przepisów na „małe co nieco” na wynos.
Zapraszamy na strony zPierwszegoTloczenia.pl , na pewno każdy znajdzie tutaj ciekawą propozycję do wykorzystania i smakowania.

p.s. oczywiście życzymy tych chęci i zapału do przygotowywania ciekawych lunch box-ów do końca roku szkolnego 🙂

Słodkie małe co nieco … od pszczół

Pamiętamy o tym, jak ważne w naszym życiu są pszczoły. Dzięki nim nasze kuchnie pachną miętą, bazylią, oregano i lawendą. Rozkoszujemy się truskawkami, malinami, wiśniami innymi sezonowymi owocami. Możemy zasmakować egzotycznego liczi, kiwi i marakui. Pożywienie zyskują ptaki oraz inne zwierzęta. W naszych potrawach mamy warzywa takie jak pomidory, papryka czy cebulka. Możemy liczyć na codzienny kubek kawy lub miód do gorącej herbaty. A barwne kwiaty cieszą nasze oczy 🙂

Zapraszamy zatem serdeczne na ciasta przygotowane ze składników, które zawdzięczamy pszczołom. Te smakowite propozycje znajdziesz TUTAJ

Z Kujawskim Pomagamy Pszczołom

Dołączysz do nas? Możesz zapytać oczywiście zapytać „Po co”? Już wyjaśniamy – w Polsce żyje 470 gatunków owadów pszczołowatych. Aż 222 z nich zagrożone jest wyginięciem! Pszczołom brakuje miejsc, gdzie mogłyby bezpiecznie żyć, rozmnażać się i zdobywać pokarm. Możesz im pomóc. Przyłącz się do nas i załóż Miejsce Przyjazne Pszczołom! Chcemy przy Twojej pomocy założyć 20 000 miejsc przyjaznych pszczołom.

Czy wiesz, że pszczoły to nie tylko miód? Prawie 80 proc. roślin występujących w Polsce jest zapylana przez owady. Gdyby nie pszczoły, te rośliny nie mogłyby się rozmnażać. Czy wyobrażasz sobie, co by się wtedy stało? Spośród 100 gatunków roślin uprawnych, które zapewniają 90 proc. żywności na świecie, aż 71 jest zapylanych przez pszczoły. A czy pomyślałeś o ptakach i innych zwierzętach, które żywią się nasionami i owocami roślin owadopylnych? Albo o kwiatach, które co roku wyrastają z nasion? Bez pszczół nasz świat byłby ubogi, smutny, pozbawiony kolorów i smaków.

Czy wiesz że, jedną z głównych przyczyn wymierania wielu gatunków pszczół w Polsce jest brak pożywienia? Dzieje się tak między innymi dlatego, że brakuje miejsc, w których pszczoły mogą zdobywać pokarm.

Jeżeli chcesz się włączyć z nami do akcji to znajdź kawałek wolnej przestrzeni w ogrodzie lub na balkonie. Wystarczy miejsce nawet na jedną doniczkę. Wybierz co najmniej dwie rośliny ze tej długiej listy • agrest • aksamitka (różne gatunki)• arcydzięgiel litwo• bazylia pospolita • bergenia sercowata• bluszczyk kurdybanek• bodziszek wspaniały• brodawnik jesienny• cebulica syberyjska• chaber (różne gatunki)• ciemiernik biały• cykoria podróżnik• cynia (różne gatunki) (jakobinka)• cząber ogrodowy• czosnek szczypiorek• dalia zmienna (georginia)• dąbrówka rozłogowa• driakiew gołębia, lśniąca, żółtawa• dyptam jesionolistny• dziurawiec zwyczajny• dzwonek ogrodowy• facelia błękitna• farbownik lekarski• gajowiec żółty• groszek łąkowy• gryka zwyczajna• heliotrop peruwiański• hyzop lekarski• jasieniec piaskowy• jasnota biała, purpurowa• jeżówka purpurowa• kłosowiec fenkułowy• kocimiętka właściwa• kokorycz pełna• koniczyna biała, czerwona• krokus (szafran spiski)• krwawnica pospolita• kuklik zwisły• lawenda wąskolistna• lebiodka pospolita (oregano)• lubczyk ogrodowy• lucerna sierpowata• macierzanka piaskowa• malwa różowa• marchew zwyczajna• melisa lekarska• mięta pieprzowa• mikołajek płaskolistny• miodunka plamista• mniszek lekarski• nachyłek (różne gatunki)• nagietek lekarski• niezapominajka (różne gatunki)• nostrzyk żółty• ogórecznik lekarski• onętek (kosmos podwójnie pierzasty)• orlik (różne gatunki)• ostrożeń warzywny• ostrzeń pospolity• pierwiosnek lekarski• podbiał pospolity• poziomka pospolita• przegorzan kulisty• pysznogłówka ogrodowa (bergamotka)• rdest wężownik• rezeda żółta• rozmaryn lekarski• rumianek pospolity• sasanka zwyczajna• serdecznik pospolity• słonecznik zwyczajny• szałwia (różne gatunki)• szczeć leśna• śnieżyczka przebiśnieg• tojad mocny• tojeść rozesłana• truskawka• tymianek (macierzanka)• wielosił błękitny (koziełel)• wierzbówka kiprzyca• wrzos zwyczajny• wyka płotowa• zawilec (różne gatunki)• zimowit jesienny• złoć żółta • żmijowiec zwyczajny• żywokost lekarski. Następnie zasadź wybrane rośliny :).
Zachęcamy do zgłoszenia takiego miejsca tutaj będziemy mieli możliwość weryfikacji czy udało się pomóc pszczołom

To już siódma edycja programu „Z Kujawskim Pomagamy Pszczołom” do jego słodkiej promocji zaprosiliśmy 4 blogerki kulinarne, ale o tym już w następnym poście 🙂
Będzie bardzo smacznie 🙂

Szparagi – elegancja w naszej kuchni

Te smaczne warzywa dzięki swojej dostępności coraz śmielej poczynają sobie w naszych kuchniach. Nie są może tanie, ale w sezonie powinny choć raz zagościć w naszych kuchniach.

Przepisów na wykorzystanie szparagów jest wiele. Każdy znajdzie coś dla siebie. Dla początkujących amatorów szparagów proponujemy zajęcie się szparagami zielonymi, które nie wymagają zbyt dużej obróbki.

Co trzeba zrobić?
Wziąć szparag w dwie ręce i go złamać … szparag „wie”, w którym miejscu ma to zrobić 😉 Końcówkę można wykorzystać do przygotowania np. zupy. A tą „lepszą część” poddaj stosownej obróbce.
Może przygotujesz szparagi w boczku lub szynce parmeńskiej / szwardzwaldziej, może w cieście, w sosie holenderskim z jajkiem?
Propozycji jest naprawdę wiele – po ponad 400 smakowitych inspiracji zapraszamy na strony zPierwszegoTloczenia.pl
Mniammmm