Wielkanocnie

Tegoroczne Święta Wielkanocne przywitają nas soczystą zielenią i cudownym wiosennym klimatem. Raczej nie będziemy lepić śniegowych … królików;)
Ta wiosenna aura powoduje, że i do kuchni mamy ochotę wprowadzać soczyste kolory. Niech inspiracją na nadchodzące dni będą smakowite propozycje dostępne na stronach zPierwszegoTloczenia.pl.

Wśród setek inspiracji znajdziesz pomysły na tradycyjne wielkanocne śniadanie z jajkami, żurami i białą kiełbasą w roli głównej.
Możesz również skorzystać z pomysłów na śniadanie wielkanocne, które trochę odchodzi od tradycji, czyli na sałatki inne, niż stricte jarzynowa, czy nieco bardziej „ekstrawaganckie” serwowanie jajek.
W pomysłach na wielkanocny obiad znajdziesz ponad 200 przepisów na przepyszne dania w szczególności mięsne – po długim poście można sobie pozwolić na mięsną ucztę:)

A na deser ? Wielkanocne wypieki – wśród ponad 400 przepisów na babki, mazurki, serniki na pewno znajdziesz przepis, który wykorzystasz w te Święta Wielkanocne.

Wszystkiego najsmaczniejszego:)

Ryby – źródło naszego zdrowia

Zwyczajowo ze spożyciem ryb w Polsce wiążemy piątek. Także czas Wielkiego Postu to dla wielu osób okres wzmożonego spożycia ryb.
Niezależnie jednak od powyższego ryby powinny gościć na naszych stołach, co najmniej 2 razy w tygodniu, są bowiem bardzo zdrowe. Co dzięki nim zyskujesz? Są źródłem dobrze przyswajalnego białka, zawierają duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ryby to podstawowe źródło jodu w naszej diecie, bardzo bogate źródło witamin z grupy B oraz mikroelementów takich jak: selen, fosfor, potas i magnez.

Serdecznie zachęcamy Was do regularnego spożycia ryb, a po inspiracje zapraszamy na strony zPierwszegoTloczenia.pl 😉
Wśród ponad 1700 przepisów znajdziesz propozycje zarówno na przekąski, jak i obiad i kolację; propozycje na ciepło, jak i zimno; ryby gotowane, pieczone, smażone.
Zapraszamy wszystkich wielbicieli łososi , fanów śledzia, dorsza, halibuta czy makreli.

Wszystkie propozycje na sprawdzone dania z ryb dostępne są TUTAJ

Tłusty czwartek

To dzień miliona kalorii, puszystych pączków, słodziutkiego lukru, chrupiących faworków i wyrzutów sumienia z powodu ilości zjedzonych ciastek 😉

Ale to w sumie tylko jeden dzień w roku! Pozwól sobie bez wyrzutów na te słodkości. Najlepiej będzie jak zrezygnujesz z kupnych pączków czy faworków smażonych kilka dni wcześniej i przygotujesz te smaczne ciastka.

Wśród ponad 300 propozycji na stronach zPierwszegoTloczenia.pl znajdziesz przepisy na przepyszne pączki z różnych stron świata – nawet Afryki. Fani kuchni hiszpańskiej znajdą podpowiedź jak przygotować wyśmienite churrosy czy pączki „gniazdka”, a wielbiciele polskich smaków mogą przejrzeć i wykorzystać niejeden przepis na tradycyjne faworki.
Po smakowite inspiracje zapraszamy TUTAJ

Życzymy smacznego Tłustego Czwartku!

Walentynki

Zbliża się 14 lutego, dzień uznawany za Święto Zakochanych. Dla tych wszystkich, którzy swoim najbliższym zechcą wręczyć coś od serca chcemy zaproponować samodzielne przygotowanie upominku.

Wybierz się w kulinarną podróż po świecie czekolady, czerwonych serduszek, ciasteczek czy też samodzielnie przygotowanej romantycznej kolacji we dwoje.

Zajrzyj po sprawdzone inspiracje na przygotowanie z sercem i od serca upominków smakujących miłością. Przepisy na smakowite dania w sam raz na Walentynki znajdziesz na stronach zPierwszegoTloczenia.pl

Zimowe owoce

U nas mróz szczypie w nos, a w tropikach w pięknym słońcu dojrzewają pomarańcze i mandarynki.

Pomarańcze – olbrzymie źródło witaminy C, beta karotenu i witamin z grupy B. Zawierają błonnik pokarmowy, wspomagający przemianę materii. Mandarynki tak jak pomarańcze zawierają mnóstwo witaminy C, lecz tylko one mają nobiletynę – flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń. Te cechy już powinny Cię przekonać do wprowadzenia tych smacznych owoców do swojej diety:)

Pomarańcze i mandarynki mają dość mało kalorii – w 100 gramach znajdziemy około 50 kcal. W ponad 80% składają się z wody. Pysznie smakują na surowo i w formie przetworów, koktajli, soków, deserów czy też … ciast. Jeżeli chcesz skorzystać ze sprawdzonych przepisów na smaczne wykorzystanie pomarańczy i mandarynek w swojej kuchni, zapraszamy na strony zPierwszegoTloczenia.pl