(Nie)typowe święta lutego od kuchni

Oprócz niekulinarnych „świat nietypowych” jak np. – Dzień Singla czy Dzień Kota w lutym możemy świętować Dzień Nutelli, Dzień Pizzy, Walentynki czy wynikający z kalendarza Świąt tradycyjnych – Tłusty Czwartek.
Luty obfituje w wiele wydarzeń, które dają nam wielkie pole do kulinarnego popisu. I tym Świętom poświęćmy nieco uwagi.

Dla dzieci dzień nutelli mógłby być codziennie… czyż nie? Wszystkich łasuchów zapraszamy zatem na słodkie co nieco z tym pysznym kremem orzechowym – także wykonanym samodzielnie. Sama słodycz 🙂 Inspiracje na jej wykorzystanie znajdziesz tutaj

Pączki czy faworki domowej roboty to też niezwykłe doznania smakowe – a na dodatek pewność wykonania ich bez chemii czy składników niewiadomego pochodzenia. Zatem nie tylko w Tłusty Czwartek zapraszamy po inspirujące przepisy na pączki, pączusie, faworki czy churrosy 🙂

Dzień pizzy to święto dla wszystkich wielbicieli tego drożdżowego ciasta z dodatkami. Sos pomidorowy, ser….. ciągnący się ser i dodatki według swoich preferencji. Szukacie inspiracji na pyszne ciasto i pyszną pizzę ? Dobrze trafiliście. Tutaj znajdziecie ponad 250 inspirujących przepisów na pizze czy focaccie.

W lutym absolutnie nie można zapominać o Walentynkach, to święto wszystkich zakochanych to doskonały moment na wykazanie się inwencją „z sercem” w kuchni. Szukasz pomysłu na słodki upominek dla swojej drugiej połówki ? To jest właśnie miejsce gdzie znajdziesz ciekawe inspiracje na ciasteczka, desery czy inne słodkości wyrażające nasze uczucia 🙂

Zapraszamy!

Karnawał czas zacząć

W ostatnich dniach było wiele okazji do świętowania przy suto zastawionym stole. Boże Narodzenie, Sylwester to święta sprzyjające dobremu jedzeniu 😉
Czy macie ochotę na jeszcze ? Chcielibyśmy zaproponować Wam pięknie podane i zwieńczone cudownym smakiem propozycje kulinarne na tegoroczny karnawał.

Każdy z zainteresowanych znajdzie na pewno ciekawe propozycje dla siebie : sałatki, śledzie, wytrawne tarty czy przepisów z serii inspiracje z Kujawskim.
A jeżeli chcecie zrobić na kimś wrażenie – nie tylko smakiem, ale i formą przygotowania zapraszamy po inspiracje z działu Eleganckie przyjęcie – crème de la crème wszystkich imprezowych propozycji 🙂
Życzymy zatem udanej zabawy karnawałowej i dużo tańca ….bo kalorie też trzeba spalać 😉

Czas na pierniczki

Powoli zmierzamy w kierunku świątecznych inspiracji 🙂 Jako pierwsze pojawią się pierniczki. A dlaczego? Ponieważ przygotowanie niektórych z nich wymaga długiego leżakowania ciasta bądź upieczonych już ciasteczek.

Czy wiecie, że nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny? To za sprawą mocnych i aromatycznych przypraw korzennych. Tradycja ich wypieku sięga podobno średniowiecza.
Były symbolem powodzenia oraz szerokich kontaktów ze światem. Pierwotnie pierniki były wielkim luksusem, ze względu na koszty importu przypraw korzennych i bakali.
Obecnie trudno mówić o nich jako dobrach luksusowych, ale na pewno są uwielbiane.
Mogą stanowić fantastyczny słodki prezent, świetny element integrujący rodzinę przy wspólnej pracy w kuchni, no i są mega smacznym słodkim „małym co nieco” nie tylko do kawy 🙂

Serdecznie zapraszamy po sprawdzone przepisy na pyszne pierniczki!

Listopadowy deser

Gdy za oknem szaro, buro i ponuro, z nieba siąpi co chwilę deszcz, a o 17.00 robi się już ciemno zapraszamy na coś, co na pewno wszystkim poprawi humor.

Co powiecie na jabłka, gruszki czy dynię w słodkim wydaniu jesiennego deseru? Myślę, że to dobra propozycja – w ręku kubek goręcej herbaty lub kawy, a na stole talerzyk z porcją pysznego ciasta. Na co macie ochotę na sernik z dynią, ucierane ciasto ze śliwkami czy tartę?.
Może wybierzecie tiramisu w jesiennej odsłonie, czy waszym wyborem będzie dyniowa panna cotta?

Przedweekednowo zapraszamy po inspirujące przepisy na jesienne desery 🙂
Znajdziesz je TUTAJ

Halloween w Twojej kuchni

Około 20 lat temu do Polski nieśmiało dotarło Halloween. Przez kościół katolicki uznawane ze święto pogańskie ma swoje korzenie w celtyckim obrzędzie nazywanym Samhain. Tradycja Halloween jest zatem bardzo mocna w Irlandii – gdzie ma ponad 1000 lat i Stanach Zjednoczonych gdzie jest kultywowana od XIX wieku.

Pomijając aspekt komercyjny tego „święta” zapraszamy do kulinarnych eksperymentów z Halloween w swojej kuchni. Oprócz najbardziej charakterystycznych potraw na kolację Halloween w Irlandii jak Colcannon (bardzo proste danie, którego podstawą są gotowane ziemniaki i kapusta) oraz Barmbrack cake (tradycyjne irlandzkie ciasto – chlebek) blogerzy agregowani na zPierwszegoTloczenia.pl mają dla Was całkiem sporo kuchennych inspiracji na „przerażające”, ale smakowite i sprawdzone przepisy na ciasta, ciasteczka i przekąski.

Zapraszamy po inspirujące pomysły na Halloween