Dyniowy zawrót głowy

Dobra wróżka zmieniła ją w karetę dla Kopciuszka. Dzieci drążą z niej haloweenowe lampiony. A kulinarni blogerzy potrafią wyczarować z niej dziesiątki pomysłowych dań. Przekonajcie się, jak wiele zastosowań może mieć dynia, zaglądając do naszej jesiennej zakładki.

Dynia doskonale sprawdza się zarówno jako materiał na dania obiadowe, wypieki, jak i desery. Popularnością cieszą się dyniowe zupy o konsystencji kremu: zarówno te słodkie, jak i pikantne, przyprawiane cynamonem, chilli czy mlekiem kokosowym. Dynia to także uniwersalny składnik wypieków: tart, chlebów, bułek oraz słodkich ciast i bułeczek. Poszukiwacze oryginalnych kompozycji i zaskakujących pomysłów mogą zaś przygotować na jej bazie sernik lub masełko.

Wśród wielu odmian, różniących się nie tylko wyglądem, ale i smakiem oraz konsystencją, największą popularnością cieszą się Muscat de Provence, dynia piżmowa oraz dynia Hokkaido. Jeśli zależy nam na ich wartościach odżywczych, warto wybierać owoce o bardziej pomarańczowym miąższu, bogatym w beta karoten. Warto również pamiętać o dyniowych pestkach. Dawniej wierzono, że dodają wigoru i sił witalnych. Z pewnością mają sporo witamin i są świetnym dodatkiem oraz zdrową przekąską, którą można bezkarnie podjadać między posiłkami.

Ostatnie wpisy