Tydzień kuchni węgierskiej

Podobno węgierska gospodyni, która ma przygotować posiłek, stawia na stole garnek z papryką i zastanawia się, co do niego dodać. Stereotyp, że kuchnia węgierska nie może się obyć bez tego składnika ma faktycznie silne oparcie w rzeczywistości – w menu naszych „bratanków” znajdziemy paprykę pod wieloma postaciami – surową, gotowaną, w formie przetworów i przyprawy do dań. Ale twierdzić, że to jedyny znak rozpoznawczy kuchni tego regionu byłoby wielką niesprawiedliwością.

W tym tygodniu przybliżamy w serwisie przygotowane przez blogerów dania kuchni węgierskiej oraz nią inspirowane. Wśród przepisów znajdziemy wiele wariacji na temat bodaj najpopularniejszego z madziarskich przysmaków – leczo – serwowanego zarówno jako danie główne jak i w formie przetworów. Obok niego pojawia się wiele wersji langoszy czyli drożdżowych placków z ziemniakami, smażonych w głębokim tłuszczu. Propozycją na jesienne dni jest z pewnością bogracz – zupa gulaszowa, tradycyjnie gotowana nad ogniskiem w żeliwnym kociołku. Towarzyszą jej pomysły na inne gulasze mięsne, drobiowe i wegetariańskie. Miłośnikom domowych wypieków przypadną zaś do gustu pogacse, czyli bułeczki podawane w formie przekąski do wina lub piwa.

Mamy nadzieję, że zgromadzone w serwisie przepisy zachęcą Was do wypróbowania choć kilku popularnych dań kuchni węgierskiej. Zapewniamy, że ich przyrządzenie jest niejednokrotnie o wiele prostsze niż poprawne odczytanie nazwy.

Zobacz przepisy na dania kuchni węgierskiej>>

Ostatnie wpisy