Kurka, jakie to smaczne!

Wrzesień to ulubiony miesiąc wielu miłośników dobrej kuchni. Nic dziwnego – przełom lata i jesieni to czas zbioru wielu owoców i warzyw, które właśnie teraz, gdy są świeże, smakują najlepiej. Serwis zPierwszegoTloczenia.pl podpowiada, w jaki sposób wykorzystać ten czas i wyczarować z sezonowych smakołyków dania na różne okazje. Wybrane przez nas przepisy znajdziecie w zakładce Złota polska jesień.

Wczesna jesień jest jedynym momentem ciągu roku, gdy mamy okazję skosztować świeżych grzybów. Obserwując przepisy dodawane przez blogerów we wrześniu, nie mieliśmy wątpliwości, że w tym roku na naszych stołach królowały kurki. Te smaczne, małe grzybki wykorzystywane były zarówno jako dodatek do dań, jak i podstawowy składnik wielu potraw i sosów. Obok tradycyjnych pomysłów na podanie ich w śmietanie lub duszoną cebulą, znalazły się też bardziej nieoczywiste, np. kurki duszone w winie. Popularność przepisów na marynaty z kurkami dowodzi, że nasi czytelnicy nie zapomnieli o nich, robiąc zapasy na zimę.

Pośród jesiennych owoców szczególne miejsce zajmują orzechy. Dawniej wierzono, że orzechy włoskie przynoszą szczęście, dlatego chętnie obdarowywano nimi dzieci i wieszano na choinkach. Nie mamy dowodów na magiczne właściwości orzechów, ale jesteśmy pewni, że mogą w niemal czarodziejski sposób odmienić smak wielu ciast i deserów. Stanowią także wyśmienity dodatek do sałatek, tart i nie tylko. Macie już pomysł, jak wykorzystacie je w swoich kuchniach?

Dodano 1 października 2014 | Autor:

Ostatnie wpisy