Dlaczego kochamy przysmaki ze słonecznej Italii?

Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni europejskich. Proste, oparte na dużej ilości świeżych warzyw i przypraw dania, podbiły serca i żołądki Polaków – nic dziwnego, że coraz chętniej próbujemy przyrządzać je w swoich domach. Kluczem do sukcesu jest bazowanie na świeżych, sezonowych składnikach wysokiej jakości – dzięki nim nawet najprostsze dania urzekają niebanalnym smakiem.

Pierwsze skojarzenia z hasłem „kuchnia włoska” to przede wszystkim pizza i spaghetti. W serwisie zPierwszegoTloczenia.pl znajdziecie m. in. przepisy na pizzę romantica z ricottą, wyborną pizzę z figami czy pizzę na pesto z zielonymi pomidorami. Polecamy także spaghetti, na przykład to z małżami w białym winie riesling i natką pietruszki lub spaghetti alla carbonara. To jednak nie wszystkie dania mączne, których przygotowanie Włosi doprowadzili do perfekcji. Wśród nich są popularne kluseczki gnocchi – podawane przez blogerów zPierwszegoTloczenia.pl między innymi z ricottą w sosie serowym czy z wątróbką i borowikami. To również canneloni czyli przypominający rurki makaron, faszerowany rozmaitymi dodatkami, który wyśmienicie smakuje na przykład z jarmużem lub nadziewane tofu i brokułami. Włoskie przepisy zainspirują również miłośników domowego pieczywa. Dla nich przygotowaliśmy przepisy na panini, focaccie z różnymi dodatkami, takimi jak figi i rozmaryn, jeżyny czy oliwki a także aromatyczne ciabatty.

Dodano 4 marca 2015 | Autor:

Ostatnie wpisy