Śledzie z suszonymi grzybami i śliwkami

Śledzie z suszonymi grzybami i śliwkami

Zdjęcie - Śledzie z suszonymi grzybami i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie z suszonymi grzybami i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie z suszonymi grzybami i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki

  • 6 płatów śledzia a'la matjas
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 cebule, pokrojone w plasterki
  • 3 suszone śliwki, pokrojone w paski
  • 2 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżki suszonego majeranku
  • 3 ziela angielskie
  • ½ łyżeczki cukru
  • ocet winny z białego wina

Przygotowanie

Śledzie wymocz w wodzie przez około godzinę, po czym pokrój je na 3 cm kawałki. W tym czasie zalej suszone grzyby wrzątkiem, odstaw na godzinę, a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 10 min. Następnie przecedź je przez gęste sitko lub gazę (zachowaj wywar), a grzyby posiekaj.

 

Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj grzyby i ich wywar. Poczekaj, aż prawie odparuje, po czym dodaj śliwki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Dopraw całość solą, pieprzem cukrem i octem i odstaw do ostygnięcia. Ułóż śledzie w słoiku na przemian z przygotowaną cebulką i odstaw na dobę do lodówki.

 

Porada:

Jeżeli masz śledzie solone, wymocz je przez kilka godzin w wodzie, od czasu do czasu ją zmieniając, i też będą się świetnie nadawały do tego przepisu.

 

 

Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Kategorie przepisów