Śledzie z suszonymi grzybami i śliwkami
Składniki
- 6 płatów śledzia a'la matjas
- 50 g suszonych grzybów
- 2 cebule, pokrojone w plasterki
- 3 suszone śliwki, pokrojone w paski
- 2 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- ½ łyżki suszonego majeranku
- 3 ziela angielskie
- ½ łyżeczki cukru
- ocet winny z białego wina
Przygotowanie
Śledzie wymocz w wodzie przez około godzinę, po czym pokrój je na 3 cm kawałki. W tym czasie zalej suszone grzyby wrzątkiem, odstaw na godzinę, a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 10 min. Następnie przecedź je przez gęste sitko lub gazę (zachowaj wywar), a grzyby posiekaj.
Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj grzyby i ich wywar. Poczekaj, aż prawie odparuje, po czym dodaj śliwki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Dopraw całość solą, pieprzem cukrem i octem i odstaw do ostygnięcia. Ułóż śledzie w słoiku na przemian z przygotowaną cebulką i odstaw na dobę do lodówki.
Porada:
Jeżeli masz śledzie solone, wymocz je przez kilka godzin w wodzie, od czasu do czasu ją zmieniając, i też będą się świetnie nadawały do tego przepisu.
Przepis pochodzi z karmelowy.pl