Zima pachnąca pomarańczą

Zima daje się nam we znaki – nie tylko pogodą, brakiem światła i niską temperaturą, ale i niedostatkiem świeżych, sezonowych owoców i warzyw. Kiedy o truskawkach, czereśniach czy malinach można tylko pomarzyć, warto sięgnąć po aromatyczne i pełne witamin cytrusy. Dlatego zapraszamy Was do odwiedzenia sezonowej zakładki „Mandarynki i pomarańcze” .

Pomarańcze, którymi zajadamy się zimą, pochodzą przeważnie z Włoch, Hiszpanii, Turcji i Izraela. W przeciwieństwie do tych, które dostępne są w sklepach latem, pochodzą przeważnie ze zbioru naturalnie dojrzewających owoców. W mitologiach wielu krajów, pomarańczę uważano za symbol życia i słońca. Zwana „złotym jabłkiem” stanowiła synonim luksusu i dobrobytu. Ten wyjątkowy status ugruntował się w Polsce w minionych dekadach, kiedy statki z pomarańczami docierały do nas jedynie raz w roku, a owoce sprzedawane były w sklepach na sztuki.

Dziś na szczęście możemy do woli przebierać w rozmaitych odmianach pomarańczy i mandarynek. A także w przepisach, które wykorzystują te pełne witamin smakołyki. Blogerzy serwisu zPierwszegoTloczenia.pl chętnie stosują je jako dodatek do ciast i deserów, jak choćby w przepisie na Mandarynkowe Babeczki  czy składnik zdrowych koktajli owocowych. Jeśli cenicie nietypowe zestawienia smaków, z pewnością przypadną Wam do gustu przepisy na wytrawne dania z dodatkiem cytrusów, w tym Zapiekaną wątróbkę indyczą oraz wyborne sałatki, na przykład Roszponkę z pomarańczą i orzechami .

Dodano 5 stycznia 2015 | Autor:

Ostatnie wpisy