100 sposobów na śledzie

Statystyczny Polak zjada w ciągu roku około 12 kilogramów ryb. Wśród nich ponad 2 kilogramy to śledzie. I choć w naszych sklepach coraz łatwiej kupić inne gatunki ryb i owoców morza, darzymy śledzia niezmiennym upodobaniem, zwłaszcza w okresie świąt – zarówno Wielkiej Nocy jak i Bożego Narodzenia.

Jednym z powodów popularności tej ryby jest z pewnością to, na jak wiele sposobów może zostać przyrządzona – zarówno w charakterze przystawki jak i dania głównego. Nie wierzycie? Zobaczcie, ile pomysłów na podanie śledzi mają blogerzy serwisu zPierwszegoTloczenia. Popularne śledzie marynowane pojawiają się w kilku wariantach smakowych, między innymi marynowane na słodko lub w towarzystwie korzennych przypraw, jak w przepisie na śledziowe trio. Mając do dyspozycji sezonowe warzywa i owoce, możemy przyrządzić ze śledzi przepyszne sałatki, jak sałatka śledziowa z gruszką, sałatka śledziowa z fasolką i jajkiem czy sałatka śledziowa z buraczkami.

Popularność śledzi w polskiej kuchni – największa przede wszystkim w okresach licznych postów – związana jest w dużej mierze z łatwością jej przechowywania. Choć przez wiele osób kojarzony głównie z szybką zakąską do wódki, śledź jest ulubieńcem dietetyków – to nie tylko źródło łatwo przyswajalnego białka, ale też cennych witamin A, D, E i B6. Najwięksi entuzjaści jedzenia tej morskiej ryby przekonują, że zawarte w niej związki nie tylko działają dobroczynnie na układ krążenia i obniżając poziom złego cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, ale też poprawiają pamięć i koncentrację.

Ta morska ryba doceniana jest nie tylko przez Polaków – po dania ze śledzi chętnie sięgają również przedstawiciele innych nacji, zwłaszcza Skandynawowie. Na łamach zPierwszegoTloczenia.pl znajdziecie pomysły na śledzie po szwedzku z musztardą czy duńską sałatkę śledziową. Spragnionym egzotyki możemy zaś polecić śledzie po japońsku.

Macie ochotę na coś innego? Spróbujcie przygotować własne danie ze śledziem w roli głównej – będzie świetnie smakował również po uduszeniu, usmażeniu, a nawet grillowaniu.

Dodano 16 lutego 2015 | Autor:

Ostatnie wpisy