Jak smakują specjały z Hiszpanii?
Zapytani o tradycyjne dania z Włoch wskazalibyśmy pewnie bez wahania pizzę i makarony; Grecji – oliwki i ser feta, Francji – to musiałyby być ślimaki i sery pleśniowe. A z jakich tradycji kulinarnych słynie Hiszpania? W tym tygodniu prezentujemy je w zakładce Tydzień z kuchnią hiszpańską.
Brak jednoznacznych skojarzeń z terminem „kuchnia hiszpańska” to być może następstwo ogromnego bogactwa kulinarnego tego kraju, gdzie każdy region szczyci się własnymi, charakterystycznymi specjałami. Same ich nazwy często wskazują na konkretne miejsce pochodzenia, jak choćby w przypadku Caldo de papas – rosołu z Gran Canarii. Tymi, które zapadną w pamięć każdemu łasuchowi są bez wątpienia przygotowywana na bazie ryżu i szafranu paella, pozwalająca na swobodne żonglowanie rozmaitymi dodatkami czy podawana na chłodno zupa gazpacho. Jeśli chcecie przygotować je samodzielnie, proponujemy wypróbowanie przepisu na Paellę z krewetkami oraz warzywami. Mówiąc o kuchni hiszpańskiej nie sposób przeoczyć tortilli. Ten sycący omlet przyrządzany jest z rozmaitymi dodatkami, z których najpopularniejszym są ziemniaki, jak w przepisie na Tortillę hiszpańską z ziemniakami, szpinakiem i chorizo. Kuchnia hiszpańska to również bogactwo świeżych ryb i owoców morza. Ich przygotowanie jest banalnie proste, spójrzcie tylko na przepis na Krewetki z cytryną.
A może wolicie słodkie przysmaki? Hiszpańskie desery inspirowane są często kuchnią francuską – stąd mnogość kremów i ciast oraz arabską, z której zapożyczono wiele deserów bakaliowych. Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje Flan pomarańczowy lub Crema catalana.