Aktualności
-
(Nie)typowe święta lutego od kuchni
Oprócz niekulinarnych „świat nietypowych” jak np. – Dzień Singla czy Dzień Kota w lutym możemy świętować Dzień Nutelli, Dzień Pizzy, Walentynki czy wynikający z kalendarza Świąt tradycyjnych – Tłusty Czwartek. Luty obfituje w wiele wydarzeń, które dają nam wielkie pole do kulinarnego popisu. I tym Świętom poświęćmy nieco uwagi. Dla dzieci dzień nutelli mógłby być […]
-
Karnawał czas zacząć
W ostatnich dniach było wiele okazji do świętowania przy suto zastawionym stole. Boże Narodzenie, Sylwester to święta sprzyjające dobremu jedzeniu 😉 Czy macie ochotę na jeszcze ? Chcielibyśmy zaproponować Wam pięknie podane i zwieńczone cudownym smakiem propozycje kulinarne na tegoroczny karnawał. Każdy z zainteresowanych znajdzie na pewno ciekawe propozycje dla siebie : sałatki, śledzie, wytrawne […]
-
Czas na pierniczki
Powoli zmierzamy w kierunku świątecznych inspiracji 🙂 Jako pierwsze pojawią się pierniczki. A dlaczego? Ponieważ przygotowanie niektórych z nich wymaga długiego leżakowania ciasta bądź upieczonych już ciasteczek. Czy wiecie, że nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny? To za sprawą mocnych i aromatycznych przypraw korzennych. Tradycja ich wypieku sięga podobno średniowiecza. Były […]
-
Listopadowy deser
Gdy za oknem szaro, buro i ponuro, z nieba siąpi co chwilę deszcz, a o 17.00 robi się już ciemno zapraszamy na coś, co na pewno wszystkim poprawi humor. Co powiecie na jabłka, gruszki czy dynię w słodkim wydaniu jesiennego deseru? Myślę, że to dobra propozycja – w ręku kubek goręcej herbaty lub kawy, a […]
-
Halloween w Twojej kuchni
Około 20 lat temu do Polski nieśmiało dotarło Halloween. Przez kościół katolicki uznawane ze święto pogańskie ma swoje korzenie w celtyckim obrzędzie nazywanym Samhain. Tradycja Halloween jest zatem bardzo mocna w Irlandii – gdzie ma ponad 1000 lat i Stanach Zjednoczonych gdzie jest kultywowana od XIX wieku. Pomijając aspekt komercyjny tego „święta” zapraszamy do kulinarnych […]