Zioła w naszej kuchni

Warto zauważyć, trwające już długo, niezwykłe otwarcie naszych kuchni na nowe smaki, co wiąże się z dostępnością niemal wszystkich “wymarzonych” towarów.  30 lat temu nie było tak oczywiste!

Siermiężność tamtych czasów wiązała się też z ograniczeniem w powszechnym stosowaniu ziół. Zioła były głównie wykorzystywane w ziołolecznictwie, a nie kulinariach.

Podstawowymi ziołami w kuchni były: ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, majeranek, kminek, lubczyk.

Jakich smaków byliśmy wtedy pozbawieni… I tylko szczęśliwcy z własnym ogrodem mogli wyhodować sobie na grządkach zioła, jakże ekskluzywne  w tamtych czasach, a bez których dziś nie wyobrażamy sobie gotowania:) Bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano, estragon, mięta, szałwia, kolendra i inne to kwintesencja smaków dzisiejszej kuchni.

Jeżeli jeszcze nie stosujecie ziół w swojej kuchni, to czas najwyższy to zmienić!  Zioła nie tylko nadają niesamowity smak naszym potrawom, ale mają także niesamowite właściwości zdrowotne (nie sposób się w tym miejscu o tym rozpisywać, bo to bardzo szeroki temat)

Wszystkich użytkowników – “zielnych” debiutantów i stosujących zioła w kuchni na co dzień zapraszamy do wykorzystania zgromadzonych w naszym serwisie przepisów z ziołami w roli głównej https://zpierwszegotloczenia.pl/kategorie/zielnik-kuchenny-139

Będzie bardzo smacznie i zdrowo !

 

Dodano 15 maja 2015 | Autor:

Ostatnie wpisy