Zioła w naszej kuchni
Warto zauważyć, trwające już długo, niezwykłe otwarcie naszych kuchni na nowe smaki, co wiąże się z dostępnością niemal wszystkich “wymarzonych” towarów. 30 lat temu nie było tak oczywiste!
Siermiężność tamtych czasów wiązała się też z ograniczeniem w powszechnym stosowaniu ziół. Zioła były głównie wykorzystywane w ziołolecznictwie, a nie kulinariach.
Podstawowymi ziołami w kuchni były: ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, majeranek, kminek, lubczyk.
Jakich smaków byliśmy wtedy pozbawieni… I tylko szczęśliwcy z własnym ogrodem mogli wyhodować sobie na grządkach zioła, jakże ekskluzywne w tamtych czasach, a bez których dziś nie wyobrażamy sobie gotowania:) Bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano, estragon, mięta, szałwia, kolendra i inne to kwintesencja smaków dzisiejszej kuchni.
Jeżeli jeszcze nie stosujecie ziół w swojej kuchni, to czas najwyższy to zmienić! Zioła nie tylko nadają niesamowity smak naszym potrawom, ale mają także niesamowite właściwości zdrowotne (nie sposób się w tym miejscu o tym rozpisywać, bo to bardzo szeroki temat)
Wszystkich użytkowników – “zielnych” debiutantów i stosujących zioła w kuchni na co dzień zapraszamy do wykorzystania zgromadzonych w naszym serwisie przepisów z ziołami w roli głównej https://zpierwszegotloczenia.pl/kategorie/zielnik-kuchenny-139
Będzie bardzo smacznie i zdrowo !