Zdrowie na talerzu – jarmuż
Niedawno zachwalaliśmy walory kapusty – młodej kapusty. Dziś nie oddalamy się od tego tematu ponieważ zajmujemy się kolejnym warzywem z rodziny kapustnych – jarmużem.
To zielone warzywo szturmem wkroczyło do naszych kuchni – poniekąd dzięki sklepom dyskontowym, które wprowadziły je do swojej codziennej oferty. I chwała im za to 😉
Każda osoba, która dba o zdrowie i zna hasła „ przeciwutleniacze” , właściwości „przeciwzapalne” , czy „przeciwnowotworowe”, na pewno często gości jarmuż w swojej kuchni, ponieważ to skarbnica tych prozdrowotnych wartości. Warto wspomnieć, że to nie “wszystko” – oprócz tych właściwości jarmuż stanowi bogate źródło witamin K i C, karetonoidów oraz wapnia.
Dodaj jarmuż do napojów – koktajli czy smothie, zup, dań głównych (makaronów, gulaszy, mięs faszerowanych), sałatek, wypieków czy przekąsek.
Dziesiątki inspiracji na pyszne zastosowanie jarmużu znajdziesz na stronie zPierwszegoTloczenia.pl