Mięsa na wielkanocny stół!

Tradycyjnie Wielkanoc poprzedza 40- dniowy Wielki post – czas pokuty i ograniczeń w spożyciu wielu potraw w szczególności mięsa. W dawnej Polsce, na czas postu, w wielu domach produkty jak mięso, tłuszcze, czasami cukier, miód i nabiał znikały ze stołów. Podstawą diety był postny żur, ziemniaki, kapusta kwaszona – gotowana i surowa, brukiew, śledzie, chleb.
Dlatego po długim poście staropolskie, wielkanocne stoły uginały się pod ciężarem potraw z mięsa. Było to doskonałe zwieńczenie postu.
Obecnie większość z nas nie przestrzega aż tak surowo Wielkiego postu. Wielkanoc jednak pozostała tradycyjnie mięsna.
Zachęcamy zatem do skorzystania z wielu smacznych, mięsnych inspiracji na przepyszne domowe wędliny, które wzbogacą wielkanocne śniadanie.
Skorzystaj z przepisów na wielkanocną białą kiełbasę czy mięsa obiadowe – w tym przepyszne polędwiczki wieprzowe, będące smakowitą propozycją na wyjątkowy wielkanocny obiad.

Nieodmiennie zapraszamy do czerpania wielkanocnych inspiracji z olejami Kujawskimi w tle 🙂

Dodano 14 marca 2016 | Autor:

Ostatnie wpisy