Zimowe owoce
U nas mróz szczypie w nos, a w tropikach w pięknym słońcu dojrzewają pomarańcze i mandarynki.
Pomarańcze – olbrzymie źródło witaminy C, beta karotenu i witamin z grupy B. Zawierają błonnik pokarmowy, wspomagający przemianę materii. Mandarynki tak jak pomarańcze zawierają mnóstwo witaminy C, lecz tylko one mają nobiletynę – flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń. Te cechy już powinny Cię przekonać do wprowadzenia tych smacznych owoców do swojej diety:)
Pomarańcze i mandarynki mają dość mało kalorii – w 100 gramach znajdziemy około 50 kcal. W ponad 80% składają się z wody. Pysznie smakują na surowo i w formie przetworów, koktajli, soków, deserów czy też … ciast. Jeżeli chcesz skorzystać ze sprawdzonych przepisów na smaczne wykorzystanie pomarańczy i mandarynek w swojej kuchni, zapraszamy na strony zPierwszegoTloczenia.pl