Sałatka z polędwicą i czosnkowymi grzankami
Tego typu sałatki, są idealne na poczęstunek dla gości, lub na kolację we dwoje. Sałatkę można modyfikować, zastępując mięso wieprzowe np. filetem z kurczaka lub kaczki. Zamiast sezamu sprawdzi się słonecznik, lub pestki dyni. Polędwiczkę można usmażyć, lub upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Do tej potrawy zimą zwykle kupuję gotową mieszankę sałatek, latem bardzo lubię sałatę masłową. Bardzo polecam :-)
Ten przepis pojawi się w e-booku serwisu z Pierwszego Tłoczenia.pl
Składniki
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 1 opakowanie mieszanki salat
- 1 saszetka oleju Kujawskiego z bazylią 30 ml.
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 ostrej papryczki drobno pokrojonej
- 1 szalotka drobno pokrojona
- Garść sezamu
- Sól morska i pieprz biały
- Kilka kromek czerstwego pieczywa
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1 posiekany ząbek czosnku