Sałatka z polędwicą i czosnkowymi grzankami

Sałatka z polędwicą i czosnkowymi grzankami
Tego typu sałatki, są idealne na poczęstunek dla gości, lub na kolację we dwoje. Sałatkę można modyfikować,  zastępując mięso wieprzowe np. filetem z kurczaka lub kaczki. Zamiast sezamu sprawdzi się słonecznik, lub pestki dyni. Polędwiczkę można usmażyć, lub upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Do tej potrawy zimą zwykle kupuję gotową mieszankę sałatek, latem bardzo lubię sałatę masłową. Bardzo polecam :-) Ten przepis pojawi się w e-booku serwisu z Pierwszego Tłoczenia.pl

Zdjęcie - Sałatka z polędwicą i czosnkowymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 opakowanie mieszanki salat
  • 1 saszetka oleju Kujawskiego z bazylią 30 ml.
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 ostrej papryczki drobno pokrojonej
  • 1 szalotka drobno pokrojona
  • Garść sezamu
  • Sól morska i pieprz biały
Czosnkowe grzanki
  • Kilka kromek czerstwego pieczywa
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 posiekany ząbek czosnku
Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju Kujawskiego z bazylią, na olej daję polędwiczkę. Mięso obsmażam z każdej strony na złoty kolor, dodaję 2 łyżki sosu sojowego i duszę pod przykryciem 10 min. Gotową polędwiczkę odstawiam na 10 minut, kroję w plastry i dodaję do sałatki razem z papryczką i szalotką.  Do sałatki dodaję sos z 1 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią, soku z cytryny, szczypty soli i pieprzu. Gotową sałatkę  posypuję sezamem. Na patelni grillowej rozgrzewam masło, dodaję czosnek i pieczywo. Kromki obsmażam z dwóch stron na złoty kolor. Takie chrupiące pieczywo czosnkowe świetnie smakuje z naszą sałatką. Smacznego :-)

Zdjęcie - Sałatka z polędwicą i czosnkowymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów