Smaki dzieciństwa – kopytka

Kopytka – pewniak w menu każdego dziecka. Towarzyszą nam przez całe życie. Robiły je nasze babki, robiły matki, robimy i my. Kopytka są smaczne i ekonomiczne – ich podstawowy składnik – ziemniaki – w większości przypadków gotujemy dzień wcześniej przygotowując obiad dla rodziny. Lista składników jest bardzo krótka. Tak niewiele potrzeba, aby wywołać uśmiech na twarzach domowników: wystarczą ugotowane ziemniaki, jajka, mąka, sól.

Jak przygotować kopytka? Wymieszaj puree z ziemniaków z mąką pszenną (dodatek mąki ziemniaczanej wpłynie na ich elastyczność), jajkami i solą. Zrób to możliwie szybko. Następnie podziel ciasto na kawałki i formuj walec, około 3 cm średnicy. Wałeczki spłaszczaj szerokim nożem i wycinaj romby, które gotujesz w osolonej, wrzącej wodzie, delikatnie mieszając. Wyławiaj je łyżką cedzakową po wypłynięciu.

I to wszystko – wszystko w ok. 15 minut.

Kopytka są: smaczne, ekonomiczne i szybkie. Zapraszamy do przygotowania kopytek.

Może znudziły Ci się kopytka w standardowej wersji? A co powiesz na kopytka z dynią, szpinakiem czy bobem? Po inspirujące przepisy na kopytka zapraszamy na strony zPierwszegoTloczenia.pl

Dodano 2 września 2016 | Autor:

Ostatnie wpisy