Oleje tłoczone na zimno

Na rynek trafiły właśnie najnowsze produkty z gamy olejów tłoczonych na zimno od ZT Kruszwica S.A. Poszerzą zbór zdrowych i smacznych olejów dostępnych dotychczas: Kujawskiego – oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, Kujawskiego – oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, Kujawskiego – oleju lnianego tłoczonego na zimno, Kujawskiego – oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno.

Pierwszą nowością w ofercie ZT Kruszwica S.A. jest olej z lnianki tłoczony na zimno, nazywany również olejem rydzowym.

To kwintesencja smaku tradycyjnej polskiej kuchni sprzed wieków. Doskonale sprawdza się w profilaktyce chorób serca, pomaga utrzymywać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru, wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz przeciwwirusowo. A przy tym… wyjątkowo smakuje!
Ma wyrazisty smak z wyczuwalną nutą orzechów, cebuli, gorczycy i korzeni. Ma ciekawy – głęboki, złoto-rdzawy kolor.
Doskonale odnajdzie się w tradycyjnych przepisach na śledzie. Pasuje do sałatek (idealnie komponuje się z ogórkiem, pomidorem i cebulą), do zdrowych marynat, jako okrasa do ziemniaków, kasz i makaronów, pesto, past do chleba. Smakuje z białym serem oraz jako dodatek do wykańczania zup.

Po smaczne przepisy na zastosowanie oleju z lnianki zapraszamy TUTAJ

Drugą nowością w asortymencie ZT Kruszwica S.A. jest olej z ostropestu tłoczony na zimno.

Ma doskonałe zastosowanie we wspomaganiu oczyszczania i leczenia wątroby, profilaktyki chorób serca oraz wielu innych chorób cywilizacyjnych. Ze względu na tak wszechstronne właściwości prozdrowotne zalecany jest przez dietetyków jako ważny element  codziennej diety. Pozyskiwany jest ze starannie dobranych ziaren ostropestu plamistego. Dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje maksimum dobroczynnych wartości odżywczych.
Ma delikatny, lekko orzechowy smak i złoty kolor.
Olej z ostropestu nadaje się do sosów do sałatek (winegret, dressingi), pesto, majonezów, pasty do kanapek, jako dodatek do twarożków i białego sera, do polewania owoców sezonowych, jogurtów, pieczonych warzyw. Świetnie sprawdza się jako wykończenie dań z kaszą i ziemniakami oraz zdrowych deserów. To doskonały dodatek do owocowych i warzywnych koktajli (zawierających witaminy rozpuszczalne w tłuszczach).

Po sprawdzone przepisy na zastosowanie oleju z ostropestu zapraszamy TUTAJ

Dodano 15 listopada 2019 | Autor:

Ostatnie wpisy