Nie tylko od święta – biszkopt

Biszkopt – bardzo lekkie ciasto, na które składają się tylko 3-4 składniki. Mąka pszenna, jajka, cukier ewentualnie mąka ziemniaczana i proszek do pieczenia. W niektórych recepturach pojawia się olej, choć zasadniczo biszkopt to ciasto beztłuszczowe.
Przepisy na biszkopt z dodatkiem mąki ziemniaczanej gwarantują ciasto o delikatniejszej strukturze, ponieważ obniża ona poziom glutenu w cieście.

Wykonanie biszkoptu jest dość proste, ale ciasto wymaga „spokojnych ruchów”, gwałtowne i szybkie mieszanie może mu bardzo zaszkodzić:) Aby biszkopt się udał pamiętaj o kilku zasadach:
– jajka powinny być w temperaturze pokojowej – na początek ubijamy na sztywno pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Do sztywno ubitej piany dodajemy cukier, a na koniec delikatnie dodajemy żółtka,
– mąka i proszek do pieczenia powinny być przesiane przez sitko,
– mąka powinna być wmieszana do ubitej masy jajecznej, delikatnymi, kolistymi ruchami,
– mąka powinna dokładnie połączyć się z masą jajeczną, nie wolno jednak masy mieszać zbyt długo, piana musi pozostać puszysta,
– boki tortownicy NIE powinny być wysmarowane tłuszczem,
– spód tortownicy powinien być wyłożony papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy do tzw. „suchego patyczka”.

Mamy już upieczony biszkopt. Co dalej? Możemy przygotować pyszne ciasto z galaretką – nie tylko od święta, albo smakowity tort! Po sprawdzone przepisy na przepyszne ciasta i torty z biszkoptem zapraszamy na strony
zPierwszegoTloczenia.pl

Dodano 15 września 2016 | Autor:

Ostatnie wpisy