Najlepsze ciasto na pizzę

Jeżeli zapytamy skąd pochodzi pizza wszyscy powiedzą, że z Włoch. Warto jednak pamiętać, że historia ciasta na “pizzę” sięga już starożytnej Grecji i Rzymu. Dopiero po sprowadzeniu w XVII w do Włoch pomidorów, sosem z pomidorów zaczęto smarować ciasto:).

Podstawą pizzy jest drożdżowe ciasto na pizzę, sos pomidorowy i mozzarella, a reszta?
Tutaj ogranicza nas już tylko wyobraźnia:), choć tradycjonaliści mogliby się złapać za głowę – bo przecież prawdziwa włoska pizza to minimalizm – ciasto plus 3-4 składniki.

Tradycyjne ciasto na pizzę potrzebuje mąki pszennej, ale nie brakuje przepisów z wykorzystaniem innych rodzajów mąki np. żytniej czy razowej. Ciasto na pizzę, w zasadzie (bo są wyjątki) nie obędzie się bez drożdży świeżych lub suszonych. Drożdże świeże wymagają przygotowania zakwasu, przy suszonych czas przygotowania skraca się o wyrastanie drożdży. Jest również kilka technik przygotowania ciasta na pizzę – prawie zawsze potrzebuje jednak wyrastania i dobrego napowietrzenia, które osiągniemy długim wyrabianiem ręcznym lub hakiem z robota.

Nie zapomnijcie zatem zawsze mieć pod ręką składników na dobre ciasto na pizzę: mąki pszennej – najlepiej typ 500, drożdży, oliwy z oliwek (której dodatek sprawi, że ciasto będzie elastyczne), soli i ciepłej wody.

A jak zrobić ciasto na pizzę pomogą wam Tosia i Śliwka ze Smakowitego chleba

Ostatnie wpisy