Menu na wiosnę

Menu na wiosnę

Pogoda w maju A.D.2019 nie jest tak łaskawa, jak być potrafi, a temperatura powietrza nas nie rozpieszcza. Gotujący blogerzy kierują się często w stronę dań, które mają nas rozgrzać. Wierzymy jednak, że już niebawem na talerzach zagości lekkość, kolor i delikatny smak nowalijek.

Podpowiadamy – wśród składników, z których obowiązkowo należy skomponować pyszne wiosenne dania powinny znaleźć się: szparagi, rabarbar, młoda kapusta, botwinka czy truskawki. Nie można przecież przejść obojętnie obok pęczków szaragów, na sklepowych półkach coraz śmielej rozkłada się rabarbar, mamy okazję jeść pierwsze truskawki z „gruntu”, a nie importowane; mała, młoda kapusta kusi nas spod dużych liści, a różowa delikatna botwinka i malutkie buraczki zachęcają pięknym kolorem.

Czekamy na ten moment kilka zimowych miesięcy 🙂 I mamy to!

Zielone, albo białe – delikatne szparagi 🙂 W zupach, tartach, sałatkach, z makaronem, w risotto. Na śniadania, obiad lub kolację. Warto w sezonie poeksperymentować z przepisami. Inspiracje na sprawdzone dania ze szparagami znajdziesz TUTAJ.

Rabarbar kuszący swoimi zielono – różowymi łodygami, mimo iż to jedno z ważniejszych wiosennych warzyw znajduje zastosowanie przede wszystkim na słodko – w ciastach, tartach, muffinch, crumblach, kompotach czy lemoniadach chociaż do przetworów też się nadaje (polecamy chutneye z rabarbarem w roli głównej – podpowiedź, jak je zrobić znajdziesz TUTAJ) A wszystkie propozycje na smaczny rabarbar w Twojej kuchni znajdziesz TUTAJ

Młoda kapusta to sezonowy przysmak, korzystajmy zatem z tego czasu, kiedy jest dostępna jako bardzo delikatne warzywo. Daje nam pole do kreatywnych działań kuchennych. Przygotujemy ją do łazanek, bigosu, risotto czy surówek, chociaż smaku tradycyjnej zasmażanej z koperkiem chyba nic nie przebije 😉

Zachęcamy do skorzystania ze sprawdzonych przepisów na młodą kapustę

Botwina to nic innego niż młode liście i korzenie buraka ćwikłowego . W kuchni znajduje zastosowane przede wszystkim do zup, ale także sałatek i potraw duszonych. Jak kreatywnie można wykorzystać botwinkę dowiecie się na stronach zPierwszegoTloczenia.pl . Pamiętajcie jednak o chłodniku to podczas ciepłej wiosny pozycja obowiązkowa 🙂

Truskawki wymagają odrębnego wpisu, zatem zaprosimy na nie za chwilę 🙂