Letnie grzyby – kurki

Kurka, czyli tak naprawdę pieprznik jadalny jest pierwszym letnim grzybem pojawiającym się w naszych kuchniach. To grzyb o tak charakterystycznym wyglądzie, że nikt nie pomyli go z żadnym innym. Jego kapelusz może osiągnąć rozmiar do 10 cm, a żółtawy kolor wyróżnia go spośród innych grzybów.

Kurek szukaj w lasach iglastych na glebach kwaśnych i piaszczystych. Ten piasek jest nieco później w kulinarnej obróbce uciążliwy, ponieważ przysparza trudności przy czyszczeniu kurek. Jak najlepiej czyścić kurki? Można na sucho, ale jest to czasochłonne, możesz przepłukać je pod wodą, ale nie daje to 100% gwarancji usunięcia piasku. Można zasypać je w misce solą, zalać wodą i zamieszać. Kurki pozbawione piasku wypłyną na powierzchnię, tą czynność można powtarzać do skutku 🙂

A co dalej z kurkami, które w smaku są łagodne, z delikatnym pieprzowym posmakiem? Przygotuj zupę, pierogi, wytrawne ciasteczka czy przepyszne mięsa w sosie z kurek. Zapraszamy po inspirujące przepisy z wykorzystaniem tych pysznych grzybów na zPierwszegoTloczenia.pl

Dodano 18 sierpnia 2016 | Autor:

Ostatnie wpisy