Królowa jesieni – dynia

Gdy liście spadają z drzew i natura powoli zamiera, w domach królują dynie. Dynie o różnych kolorach, kształtach i …. zastosowaniu.
Piękne dynie przyozdabiają domy i rządzą w kuchniach.

I te dynie “kuchenne” powinny zagościć u Ciebie na stałe. Dynia zawiera potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo, a także śladowe ilości selenu, miedzi, manganu i cynku. Jest bogatym źródłem karotenów – głównie α i β – w zależności od większej lub mniejszej intensywności pomarańczowego miąższu. Świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są pestki dyni.
Dynia ma jedynie 30 kcal w 100 g. Zawiera zatem mało kalorii. Dodatkowy atut stanowi jej lekkostrawność. Dynia idealnie pasuje do mnóstwa potraw – począwszy od deserów, ciast, na daniach obiadowych kończąc.

Zapraszamy po smakowite inspiracje na sprawdzone przepisy z królową jesieni – dynią

Dodano 7 listopada 2016 | Autor:

Ostatnie wpisy