Kasza – zdrowie na talerzu
Kasze jako produkty z pełnego ziarna są bardzo bogate w magnez, cynk, żelazo, potas, witaminy B oraz witaminy E. Dzięki zawartości skrobi posiadają wysoką wartość odżywczą. Zasadą jest, że im grubsza kasza tym lepiej – reguluje pracę jelit, ma więcej błonnika, wchłania nadmiary tłuszczów i cholesterolu.
Wśród najpopularniejszych kasz wykorzystywanych w naszych kuchniach należy wyróżnić:
Kaszę jeczmienną – jest najpopularniejszą kaszą w Polsce, wyrabiana jest z ziarna jęczmienia. W zależności od preferencji smakowych i zastosowania w kuchni można wykorzystać m.in.: pęczak, kaszę jęczmienną perłową, kaszę jęczmienną łamaną (wiejską).
Kaszę gryczaną – jest wyrabiana z ziarna gryki. Ma właściwości rozgrzewające, a przy tym jest lekkostrawna i odżywcza; stanowi zdrowe źródło węglowodanów.
Kaszę jaglaną , która powstaje z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Nie zawiera glutenu, jest zasadotwórcza, ma doskonałe wartości odżywcze. Kasza jaglana jest kaszą uniwersalną – doskonale sprawdza się bowiem jako dodatek do dań wytrawnych np. sałatek, jak i słodkich np. ciast.
Kaszę kukurydzianą , która dla młodych mam jest jednym z podstawowych elementów diety maluszków, w wersji dla dorosłych to przede wszystkim podstawa polenty, placków oraz dodatek do słodkich i wytrawnych wypieków.
Komosę ryżową (inaczej quinoa lub ryż peruwiański) to źródło wysokiej jakości białka roślinnego, doskonały element diet wegetariańskich i wegańskich.
Bulgur i kuskus są wytwarzane z pszenicy durum. Są niezastąpione, gdy zależy nam na szybkim czasie przygotowania potrawy.
Kasze to zdrowe dobrodziejstwo dla naszych organizmów. Zapraszamy po inspirujące przepisy na dania z wykorzystaniem kasz