Jabłecznik czy szarlotka ?

Jaka jest różnica pomiędzy tymi ciastami ? Taka jak pomiędzy kwadratem i prostokątem – każdy kwadrat to prostokąt, nie każdy prostokąt to kwadrat 😉
Każda szarlotka to jabłecznik, nie każdy jabłecznik to szarlotka 😉 To proste – wszystkie ciasta z jabłkami to jabłeczniki, szarlotką natomiast nazwiemy tylko to ciasto z jabłkami, które ma kruche lub półkruche ciasto.

Zaczyna się sezon na zbiór jabłek, zatem mamy najlepszy czas na jabłeczniki, szarlotki, strudle, tarty, a kuchnia europejska ciastami z jabłkami stoi i niemal każdy kraj ma swój narodowy jabłkowy „przysmak”. Jest zatem w czym wybierać 🙂

Austriacy i Niemcy mają przepyszny Apfelstrudel. Odwiedzając Austrię czy Niemcy nie można odmówić sobie tego deseru!

Francuzi mają tarty – tarty z jabłkami to jedno ze najsmaczniejszych połączeń 🙂 Czy wybierzecie tartę rustykalną, odwróconą czy standardową smak na pewno będzie fantastyczny!

Nie zapominamy o naszej polskiej szarlotce .Dla wielu z nas to smaki dzieciństwa, a przepisów na nią jest tak wiele: tradycyjne, z bezą, kajmakiem, sypana. Na szczególną uwagę zasługuje szarotka określana mianem szarlotki tatrzańskiej z ogromną ilością jabłek.

No i jeszcze angielskie crumble – nie ciasto a deser, ale z jabłkami i kruszonką. Wymaga minimum nakładu czasu pracy, a daje (z gałką lodów) fenomenalny efekt smakowy (wizualny nieco gorszy 😉

Wszyscy jabłkożercy najwyższy czas udać się do kuchni i przygotować wybrany jabłecznik! Smacznego 🙂