Czas się rozgrzać

Mimo, że do kalendarzowej zimy został nam jeszcze ponad miesiąc zimowa aura coraz śmielej zaczyna sobie poczynać. Temperatura poniżej zera, śnieg nawet na nizinach. Bardzo łatwo się zatem wyziębić.
Co nas rozgrzeje? Na pewno ciepłe kurtki, rękawiczki na rękach i czapki na głowach. W domu termofory, gorąca kąpiel czy inhalacje.

A kulinarne?
Oczywiście gorąca herbata– dodaj do niej sok z cytryny, miód, świeże kłącze imbiru, cynamon, kardamon, goździki, sok z malin lub suszone maliny będzie cudownie pachnieć, pysznie smakować i na dodatek rozgrzeje wyziębione ciało.

W kuchni używaj przypraw o magicznie rozgrzewających właściwościach:
*Imbiru – który określany jest mianem naturalnego antybiotyku. Jest bogaty w substancje przeciwzapalne, pomaga w leczeniu przeziębienia, łagodzi bóle mięśni i stawów. Nadaje się do herbaty, dań obiadowych i zup.
*Kardamonu zamkniętego w kształcie gwiazdek. Ma właściwości wykrztuśne. W szczególności pasuje do kawy i herbaty oraz wypieków o korzennym smaku.
*Kurkumy – jednej z najbardziej rozgrzewających przypraw (to podstawowy składnik mieszanki przypraw curry) . Świetnie pasuje do dań obiadowych, gęstych zup kremów nadając im przy tym piękny, słoneczny kolor.
*Cudownie aromatycznego cynamonu. Jest pomocny w leczeniu przeziębienia i grypy, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Pasuje do zup kremów, herbaty, kawy, kakao i mleka.
*Gorczycy, która jest pomocna przy zapaleniu zatok i nerwobólach. Te brązowe kuleczki świetnie pasują do mięs i sosów.
*Chili, przyprawy bogatej w witaminę C. Oprócz ostrości 😉 przynosi ulgę przy bólach głowy i zatok. Jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych, ale znajdzie się też wielu wielbicieli czekolady z jej dodatkiem

Wszystkich poszukujących konkretnych inspiracji na rozgrzewające dania zapraszamy na zPierwszegoTloczenia.pl. Znajdziecie tu prawie 500 przepisów zarówno na zupy, dania obiadowe (w tym wygodne jednogarnkowe) ale również na desery idealne na zimne dni i wieczory 🙂

Zapraszamy 🙂

Dodano 21 listopada 2018 | Autor:

Ostatnie wpisy