Czas na pomidory!
Te niezwykle zdrowe warzywa uprawiane są już ponad 8 tysięcy lat :). Ich smak znali przez wieki tylko mieszkańcy Ameryki Południowej. Do Europy trafiły po odkryciu Ameryki przez Kolumba i początkowo używane były tylko jako roślina ozdobna.
Pomidory to niezastąpione wręcz źródło witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego i biotyny. Oprócz witamin zawierają wiele składników mineralnych w tym: potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan.
Pomidory są również niezwykle bogate w likopen – cenny antyutleniacz pomocny w walce np. z rakiem.
Nie pozostaje nam więc nic innego jak wykorzystać czas, kiedy sezon na to wspaniałe warzywo w pełni! Zapraszamy do wspólnego gotowania z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl i zakładką Smacznie z pomidorem gdzie znajdziecie ponad 600 przepisów z wykorzystaniem tego niskokalorycznego warzywa (w 100 g ma jedynie 15 kcal !).