Czas na młodą kapustę
Wiosna ponownie przyniosła bogactwo zdrowych i wartościowych warzyw. Dziś słów kilka o kapuście – młodej kapuście.
Kapusta to niezwykłe warzywo, pełne witamin (A, C, E czy też z grupy B) i minerałów (siarki, fosforu, miedzi, potasu, wapnia etc). Oprócz szerokich właściwości zdrowotnych jest niskokaloryczna, zatem powinna znaleźć się w diecie osób dbających o linię:)
Kapusta towarzyszy nam przez cały rok, ale to wiosna przynosi jej młodą, jakże pyszną odsłonę.
Pierwszym daniem, które przychodzi na myśl miłośnikom kulinariów, gdy mówimy o młodej kapuście jest młoda kapusta zasmażana. Do jej przygotowania wystarczy kilka składników: kapusta młoda, koperek, ew.boczek czy marchewka i w ciągu godziny mamy cudowny dodatek do obiadu, czy też samodzielne wiosenne danie.
Oczywiście młodą kapustę możemy przygotować na wiele sposobów – jako składników wiosennych zup, wegetariańskich kotletów czy bigosów. Młoda kapusta jako składnik sałatek i surówek to prawdziwa witaminowa bomba – pamiętajcie bowiem, o tym, że spożycie kapusty bez obróbki cieplnej zatrzyma wszystkie jej zdrowotne właściwości :).
Po wiele inspiracji na sprawdzone przepisy z młodą kapustą w roli głównej zapraszamy na strony zPierwszegoTloczenia.pl