Naleśniki – smak dzieciństwa

Jakie danie zawsze zyska akceptację dzieci? Oczywiście naleśniki. Ta prosta potrawa dla większości mam stanowi żelazną rezerwę, gdy brak pomysłu na obiadowe danie główne, ale też i deser ;). Mąka, woda, mleko, jajko, odrobina soli. Tak niewiele, a efekt zawsze wywoła uśmiech – nie tylko na twarzach dzieci.

Oczywiście jaką formę przybierze Twój obiadowy lub deserowy naleśnik zależy tylko od Twojej wyobraźni. Czy zrobisz tradycyjne naleśniki bazujące na mące pszennej, czy na mące bezglutenowej, czy też użyjesz farszu słodkiego lub wytrawnego – na pewno będzie bardzo smacznie! Jeżeli chcesz wspomóc się sprawdzonymi przepisami na naleśniki serdecznie zapraszamy na strony zPierwszegoTloczenia

A teraz czas przygotować naleśniki. Pamiętaj o kilku zasadach – co zrobić, aby naleśniki wyszły idealne 🙂
1.Odmierz składniki i koniecznie przesiewaj mąkę, aby uniknąć grudek. Ciasto na naleśniki powinno mieć płynną konsystencję.
2.Ciasto na naleśniki będzie bardziej puszyste, gdy zamiast zwykłej wody użyjesz wody gazowanej.
3.Ciasto powinno „odpocząć” po przygotowaniu – ok. 30 minut, by gluten zawarty w mące miał czas „rozkleić się” i połączyć z wodą.
4.Ciasto będzie lekkie, gdy przed wylaniem na patelnię będziemy mieszać je trzepaczką – wtłoczymy wtedy w nie powietrze.
5.Naleśniki smaż zawsze na dobrej (nieprzywierającej) patelni, którą należy porządnie rozgrzać zanim usmażysz pierwszego naleśnika.
6.Naleśniki możemy smażyć na oleju, ale można zastąpić go masłem; wtedy naleśniki będą miały maślany smak i aromat.
7.Dużym ułatwieniem w smażeniu naleśników jest posiadanie patelni do naleśników i specjalnej szpatułki do rozprowadzania.
Smacznego!

Dodano 13 maja 2016 | Autor:

Ostatnie wpisy