Jest tak ciepło, że nie chce się nawet włączać piekarnika. Jednak chęć na słodkie moi mężczyźni mają. Postanowiłam więc zrobić dla nich ptasie mleczko z przepisu Atinki. Jest delikatne, piankowe, puszyste, wręcz rozpuszcza się w ustach.
Dietując zgodnie z Montignaciem, trzeba raczej zapomnieć o świeżych bułeczkach prosto z piekarni pod blokiem, ciepłym jeszcze chlebie, pachnącym, gdy przechodzisz obok ulicą czy puszystych chałkach.
Dziś prezentuję drugą moją konfiturę truskawkową. Skorzystałam tym razem z przepisu zamieszczonego na opakowaniu Żelfixu. Wyszła naprawdę smaczna konfiturka o ślicznym kolorze i lekkim zapachu wanilii. Na zdjęciu prezentuję ją z chlebkiem truskawkowym, który niedawno piekłam.
Cukinia z łososiem czy łosoś z cukinią? Kolejność nieważna, ważny smak! A smakuje wspaniale! Uwielbiam to połączenie. Jest idealne do makaronu (szczególnie kolorowego), a także bez niego. Ja zrobiłam sobie taki obiadek jak na zdjęciu. Pychotka, polecam!
Upal na chwile zelzal. Poczulam wielka ulge. Choc chlodniej jest tylko na dworze, w domu nadal bardzo cieplo, wrecz goraco. Mury nagrzaly sie chyba do granic mozliwosci. Wykorzystam jednak ten nieznaczny spadek temperatury by wlaczyc piekarnik.
Macie dosyć marchewki z groszkiem na zasmażce, spróbujcie z czosnkiem. Smakuję równie pysznie, choć zupełnie inaczej. Pomimo tego, że dałam 5 duzych ząbków czosnku, wcale nie jest ostra. Polecam!
Zapraszam dziś na mój mały eksperyment. Zaznaczam od razu, że bardzo udany!:) Pyszne ciasto sernikobrownie połączyłam z masą krówkową i wyszło coś wspaniałego! Niebo w gębie po prostu! Zresztą łatwo można sobie wyobrazić smak, jeśli ktoś lubi serniki, brownie i masę krówkową;)
Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy z łupinek i miażdżymy lub siekamy nożem.Do garnka z bulionem wrzucamy czosnek, szałwię, tymianek i jagody jałowca. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę chleb i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Dzisiaj postanowiłam przypomnieć drinka, którego pokazywałam na starym blogu. Smak raczej wytrawny więc jeśli ktoś lubi słodkie nie będzie zachwycony. No chyba, że kolorem.
Sernik na zimno z brzoskwiniami bierze udział w akcji "MORELKOWO I BRZOSKWINIOWO 2". Bardzo lubię połączenie zimnego sera z owocami, doskonały deser na upały, polecam!
Długo mnie nie było...Tak długo, jak długo nie mieliśmy stałego łącza (niech żyje TPSA !!! - 2 miesiące trwała instalacja łącza...) A wpis dotyczy jagodzianek. Rok temu pojawiły się na wielu blogach, nie u nas - a szkoda :)Od kiedy pierwszy raz je upiekłam, piekę je co drugi dzień . Przepyszne...Już niedługo :(