Batoniki owsiano-rabarbarowe
Miały być batoniki...
Ale wyszedł pyszny deser do wyjadania łyżeczką...
Przepis ze strony poświęconej rabarbarowi.
Składniki:1 kubka maki 3/4 kubka płatków owsianych 1 kubek brązowego cukru 1/2 kubka rozpuszczonego masła 1 kubek cukru 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 kubek wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 4 kubki rabarbaruWymieszać mąkę, płatki i brązowy cukier z rozpuszczonym masłem.Foremkę do ciasta wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę kruszonki. Wymieszać wodę, biały cukier, mączkę kukurydzianą i ekstrakt waniliowy, zagotować, stale mieszając. Na spodnia warstwę kruszonki wyłożyć pokrojony rabarbar, wylać syrop cukrowy na rabarbar, posypać całośćresztą kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C, piec 45 minut.Smacznego :)
A rok temu....
jedliśmy kotleciki z jajek....